1 évnél régebbi cikk

Itt vannak a székesfehérvári rezsitámogatási program részletei
Fehérvár Médiacentrum fotója
Fiers Gábor
Itt vannak a székesfehérvári rezsitámogatási program részletei

A gáz- és villanyszámla mellett a tűzifa vásárlásához is lehet az önkormányzat segítségét kérni. A támogatási program meghaladhatja a 100-200 millió forintot is.

Jövő héten a közgyűlés elé terjeszthetik a székesfehérvári rezsitámogatási programot, írja csütörtök délutáni posztjában Cser-Palkovics András. A polgármester hangsúlyozza: elsősorban azoknak szeretnének segíteni, „akik a legnehezebb anyagi helyzetben vannak és a legkiszolgáltatottabbak az energiaár változásainak”.

Úgy számolnak, hogy ezer támogatott esetén ez az összeg meghaladhatja a 100-200 millió forintot is, melynek előteremtéséhez költségvetési módosításokra lesz szükség. Cser-Palkovics András hozzáteszi: egyelőre nem tudják pontosan, hányan szorulhatnak támogatásra a városban, ezért a program indulását követően szinte biztosan kell majd korrigálni, legkésőbb a 2023-as költségvetés összeállításakor.

„A támogatásokat a gáz és a villany esetében szeptember 1-től lehet majd igényelni, tűzifa esetében pedig várhatóan már augusztus 22-től, visszamenőlegesen a július 15. után megvásárolt, névre szóló számlával igazolt tűzifa vásárláshoz” - teszi hozzá a polgármester. A jelentkezéshez szükséges technikai részleteket legkésőbb az augusztus 22-vel kezdődő héten hozzák nyilvánosságra.

A posztból kiderül az is, hogy pontosan kik és milyen mértékű rezsitámogatást igényelhetnek a várostól. Ezek szerint „az önkormányzati rezsitámogatást azok az egyedül élők, gyermeküket egyedül nevelők, valamint a legalább négy gyermeket nevelő nagycsaládosok igényelhetik, akiknek egy főre eső nettó jövedelme nem haladja meg a havi 115.000 forintot”.

A támogatási program elemei:

  • egyszeri támogatás tűzifa vásárlásához: 75.000 Ft/fő;
  • a gázszámla átlagfogyasztás feletti részéhez legfeljebb 15.000 Ft/hó;
  • a villanyszámla átlagfogyasztáshoz feletti részéhez legfeljebb 5.000 Ft/hó.

A támogatás 6 hónapra adható, szeptember 1-től február 28-ig. Azokban a hónapokban lesz valaki jogosult a támogatásra, amelyikben az átlagfogyasztás feletti lakossági piaci árat is fizetett és csak túlfogyasztás feletti költségre, legfeljebb a támogatási összeg erejéig pályázhat a támogatott. 

A bejegyzés végén Cser-Palkovics András azt kéri, hogy akik „speciális élethelyzetben vannak, mint például több generációs a háztartás, két háztartás van egy villany-, vagy gázórán, kiemelten hátrányos helyzetben vannak” írjanak az önkormányzatnak vagy személyesen neki, hogy még precízebbé tudják tenni a támogatási rendszert.

A polgármester teljes posztját itt lehet elolvasni:

A székesfehérvári rezsitámogatási programról korábban ebben a cikkben írtunk:

Kapcsolódó
Rezsitámogatási programot indít a város a szociálisan rászoruló fehérváriak számára

A támogatás igénybevételének pontos feltételeiről és az igényelhető összegekről várhatóan az augusztusi közgyűlés dönt majd.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek