1 évnél régebbi cikk

Debrecenben rajtol az Alba FKC
Fehérvár Médiacentrum fotója
Németh Zoltán
Debrecenben rajtol az Alba FKC

Új értelmet nyert a korábban már elcsépeltnek tűnő „fiatal csapat” kifejezés az Alba Fehérvár KC-nál. A 2022/2023-as pontvadászatot Debrecenben kezdő fehérvári együttes minden idők egyik legfiatalabb keretével vág neki a szezonnak.

A nyáron komoly változások történtek az Alba FKC keretében. A rutinos játékosok közül befejezte pályafutását Triscsuk Krisztina és Szarka Adrienn, de olyan meghatározó játékosok is elhagyták a fehérvári csapatot, mint a DVSC-hez igazoló Töpfner Alexandra vagy a Mosonmagyaróvárra visszatérő Bardi Fruzsina.

A klub fiatalokkal pótolta a távozókat. A szélső posztokra érkezett a 19 esztendős horvát válogatott Bruna Zrnic és a 18 esztendős Szemes Szonja, az ifjúság csapatból olyan tehetségek kerültek fel az első kerethez, mint Dubán Nikolett, Bojtos Bea vagy Tolnai Laura.

Józsa Krisztián vezetőedzőnek a roppant alacsony átlagéletkorú társaságból kellett csapatot építenie a felkészülés során, a fiatalok szerepeltetésében rendre élen járó szakember szerint a keret jól dolgozott a nyári hetekben.

– Én úgy érzem, hogy egy nagyon jó felkészülést zártunk, komoly fizikai munkával és megfelelő taktikai felkészüléssel. Tudtuk, hogy miben szeretnénk előrelépni, miben kell fejlődnünk, ezekre a területekre kiemelten oda is figyeltünk. Az utolsó két hét már a finomhangolásé, az első bajnoki előtti napokban pedig már kimondottan az adott ellenfélhez igazított taktikai és technikai feladatokat gyakoroljuk.

Az Alba FKC szeptember 2-án a DVSC otthonában kezdi meg a 2022/2023-as szezont. A csapat sorsolása nem könnyű, hiszen a dobogóra esélyes Loki vendégeként meglepetést jelentene az Alba pontszerzése. Ugyanakkor a szerb átlövő, Katarina Stosic, a maga 26 évével a legrutinosabbnak számító nyári igazolás szerint az Alba mindenképpen ponttal, pontokkal szeretne hazatérni a hajdúsági kirándulásról.

– Természetesen továbbra is gőzerővel dolgozunk, az edzőnk alaposan kidolgozta a felkészülésünk menetét, a DVSC elleni nyitányra mentálisan és fizikálisan a lehető legjobb állapotba szeretnénk kerülni. Nem mondhatjuk, hogy könnyű lett a sorsolásunk, de nem foglalkozhatunk ezzel, a rajtig hátralévő időben amennyire csak lehet, tökéletesíteni kell a játékunkat, mert talán mondanom sem kell, nyerni szeretnénk az első meccsünkön, ez szerintem nem is lehet kérdés.

Józsa Krisztián együttese úgy fut neki a Loki elleni mérkőzésnek, hogy a rajt előtti két hétben már nem játszott felkészülési mérkőzést. A vezetőedző szerint azonban ez egyáltalán nem hátrány.

– Sok felkészülési mérkőzést játszottunk, bőven benne van a lábunkban az a kilométer, aminek benne kell lenni. Most egy kicsit minden csapat a meglepetés erejével tud hatni a többiek számára, mi is a debrecenieknek és persze fordítva is. Biztos vagyok benne, hogy minden csapat mutat majd olyat, amit úgymond rejtegetett a felkészülés alatt, ez természetese dolog ilyenkor. A felkészülés kapcsán még annyit, hogy rengeteg munkát tett bele a csapat, nem tudtunk volna most többet dolgozni, de ugyanakkor nekünk még időre van szükségünk, hogy végleg a helyére kerüljön minden. Nagyon fiatal csapatunk van, még a tavalyinál is alacsonyabb átlagéletkorral, egy ilyen keretnek pedig türelemre van szüksége. Dolgozunk folyamatosan, hogy javuljunk, de közben már a pontok gyűjtögetése is ugyanolyan fontos lesz.

Az Alba FKC a debreceni rajt után szeptember 9-én, 18 órától játssza első hazai bajnokiját. Ekkor a megyei rivális DKKA érkezik a Köfém Sportcsarnokba.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek