1 évnél régebbi cikk

Két hónapra bezárhat télen a Vörösmarty Színház a rezsiárak miatt
Fehérvár Médiacentrum fotója
ÖKK/Simon Erika
Két hónapra bezárhat télen a Vörösmarty Színház a rezsiárak miatt

A megtakarítási kényszer miatt zárhat be a színház két hónapra 2023 elején.

Hétfőn délelőtt tartották a Vörösmarty Színház 2022/23-as évadának ünnepélyes megnyitóját, melyen részt vett dr. Cser-Palkovics András polgármester is, írja közleményében az Önkormányzati Kommunikáció Központ (ÖKK). Szikora János igazgató tájékoztatott a személyi változásokról és szólt arról is, hogy teljesen új színházi korszak kezdődik, olyan korszak, aminek mások lesznek a játékszabályai, mint amit eddig megszokhattak a kollégái. 

A 2022/23-as évad ünnepélyes évadnyitójára került sor hétfőn a Vörösmarty Színházban, ahol elsőként dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte a társulatot és mondott köszönetet a tavalyi évadért és a koronázási szertartásjáték bemutatásáért, kiemelve, hogy rengeteg pozitív visszajelzés érkezett mindkettővel kapcsolatban.

Székesfehérvár polgármestere az új évad kapcsán az energiaárakkal kapcsolatos esetleges fejleményekről is tájékoztatta a Vörösmarty Színházban dolgozókat. Elmondta, hogy az önkormányzat elsődleges célja a jelenlegi helyzetben csak az lehet, hogy a bölcsődék, óvodák, szociális intézmények, rendelők és idősotthonok, valamint a közösségi közlekedés működtetése zavartalan legyen, az ehhez szükséges megoldásokról pedig a közgyűlés szeptemberben hozhat döntéseket.

Dr. Cser-Palkovics András polgármester elmondta, elképzelhető, hogy az önkormányzatnak olyan döntést kell meghoznia, hogy a téli időszak egy bizonyos szakaszában – valószínűleg a január-februári időszakban – nem tudják majd az épületet működtetni, hanem fel kell függeszteni az épület fűtését és világítását a megtakarítási kényszer miatt.

Kapcsolódó
Brutális áremelkedések: így változik a fehérvári intézmények rezsije

Akad olyan intézmény, ahol közel tízszeres áremelkedéssel számol az önkormányzat. A közvilágítás két év alatt több mint ötszörösére drágult.

Arra kérte dr. Szikora János igazgatót, úgy tervezzenek, hogyha ezt a döntést meg is kellene majd hoznia a város képviselőtestületének, akkor se befolyásolja az évad egészét, és az előadások maradéktalanul valósuljanak meg. Arra kérte a fehérváriakat, hogy vásárolják meg a bérleteket az új évadra is, hiszen színvonalas és minőségi színházat láthatnak továbbra is a Vörösmarty Színházban.

Dr. Szikora János igazgató az évadnyitón arról szólt, hogy teljesen új színházi korszak kezdődik, olyan korszak, aminek mások lesznek a játékszabályai, mint amit eddig megszokhattak. 

„Úgy és olyan színházat csinálni, mint amit megszoktunk az elmúlt években, ez az idő nem fog újra eljönni” – fogalmazott a színházigazgató. – „Én csak egy dologhoz értek, ahhoz az energiához, ami a színházat működteti, és ez az emberi energia. Én ezzel tudok dolgozni. Ha emberi energiában gondolkodom, azt kell megállapítanom, hogy ez az energia – mindannyiunk energiája – napjainkban szennyezett, két tényező szennyezi: a félelem és a harag” – tette hozzá az igazgató, aki szerint agresszív frusztrációhalmaz gyülemlett fel az emberekben, mert a félelem és a harag a két legnehezebben kezelhető emberi érzés, különösen akkor, ha bizonytalanság táplálja. Ebből az állapotból kell kimozdítania a színháznak az embereket, ami nehéz feladatnak ígérkezik. 

Az igazgató személyi változásokról is beszámolt az évadnyitón. Jó hírrel szolgálva elmondta, hogy Ladányi Júlia színésznő mégis a maradás mellett döntött. Távozik viszont Bajkó György műszaki vezető, akinek helyére Bodor János érkezik majd a csapatával. Bodor János a korábbi évadban a Veszprémi Petőfi Színház világosítótárának vezetője volt.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek