1 évnél régebbi cikk

Bezárás lehet, de a meghirdetett előadásokat megtartják - színházi évadnyitó
Fehérvár Médiacentrum fotója
Kiss László
Bezárás lehet, de a meghirdetett előadásokat megtartják - színházi évadnyitó

A város színházi díját a Julius Caesar bemutatója előtt adták át a Vörösmarty Színházban. Színésznő és ügyelő kapta a kitüntetést. Cser-Palkovics András a várható nehézségekről is, lehetséges átmeneti bezárásról is beszélt az épület üzemeltetése kapcsán, de elhangzott, minden bemutatót megtartanak.

Székesfehérvár színházi értékeinek gyarapítása érdekében végzett kiemelkedő munkája elismeréseként Székesfehérvár Közgyűlése „Pro Theatro Civitatis Albae Regalis” díjat adományozott Tóth Ildikó színművésznek és Kalmár Johanna ügyelőnek. Az elismeréseket a színházi évad első premierje előtt adta át a Vörösmarty Színház színpadán Cser-Palkovics András polgármester, aki a díjazottakat Szikora János igazgatóval közösen köszöntötte. 

A polgármester kiemelte, a színészek és rendezők mellett a háttérben dolgozók is nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy élményt nyújtson a  színház, így idén is két díjat adnak át. Az ünnepi pillanatok közepette a nehézségekről is szólt a városvezető. Ebből kiderült, hogy

az energiaárak miatt a színház épületének működtetése az év bizonyos időszakában elképzelhető, hogy lehetetlenné válik. De ez nem jelentheti azt, hogy az évad sérülhet

- jelentette ki Cser-Palkovics András. Szikora János igazgató ezt azzal egészítette ki: „Nehéz időket élünk, nehéz idők jönnek, de a színház él. Lehet, hogy lesz átmeneti bezárás, de mindazokat az előadásokat, amiket meghirdettünk, be fogjuk mutatni.”

A díjazottak közül Tóth Ildikó nyolcadik évadát kezdi a fehérvári színházban, és meghatottan idézte fel, hogy ötven évvel ezelőtt, a Kígyó utcai óvodába, majd a Rákóczi iskolába járva sem gondolta volna, hogy egyszer ilyen alkalomból állhat a nézők előtt. 

" Büszkék lehetnek arra, hogy egy ilyen városban élnek, ahol egy ilyen fontos kulturális intézményt megtartanak és támogatnak.”

- zárta rövid beszédét a színésznő. Kalmár Johanna 20 éve dolgozik a Vörösmarty színházért, méltatásában kiemelték, hogy szorgalmával párosult problémamegoldó képessége, a művészekkel és a munkatársaival való viszonya is érdemessé teszi őt a kitüntetésre.

Az ünnepi pillanatokat követően Shakespeare klasszikusát, a Julius Ceasart láthatták a nézők. Bagó Bertalan rendezte az előadást, a főbb szerepekben Gáspár Sándor, Sághy Tamás, Sarádi Zsolt, Krisztik Csaba és Imre Krisztián lépett színpadra.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek