1 évnél régebbi cikk

Megvan a legfelismerhetetlenebb popzene
Fehérvár Médiacentrum fotója
YouTube/Tones And I
Megvan a legfelismerhetetlenebb popzene

Szép születésnaphoz érkezett a világ egyik leghiánypótlóbb zenei alkalmazása. A különböző dallamok felismerésére szakosodott Shazam immár 20 esztendős, a jeles alkalomból a cég elárulta, mely dalra kerestek rá eddig a legtöbben.

A népszerű alkalmazás még augusztus 19-én ünnepelte 20. születésnapját. Az elmúlt két évtizedben sikerrel talpon maradó, 2018-ban az Apple által felvásárolt Shazam a jeles esemény kapcsán elárult néhány kulisszatitkot is.

A dalok felismerésére kifejlesztett algoritmusra 20 év alatt 70 milliárd alkalommal eresztettek rá egy-egy dalrészletet a felhasználók, akiknek a legtöbb alkalommal, szám szerint 41 milliószor a Tones And I néhány éve nagy sikert aratott nótája, a „Dance Monkey” okozott fejtörést, vagyis ennyi alkalommal nem tudták vagy az előadót, vagy a szám címét, vagy épp egyiket sem a zenefanok.

A Shazam előadók szintjén is elárulta, kinek a muzsikáira kerestek rá a legtöbben, de fogalmazhatunk úgyis, kinek a zenéivel kapcsolatban volt a legtöbbször gondban a nagyérdemű. Az illető nem más, mint Drake.

A kimutatás elkészült naptári évekre lebontva is, bár ezt elég egyedi módon oldotta meg a cég, a Shazam ugyanis létrehozott egy lejátszási listát az Apple Musicon, ami az elmúlt 20 év minden naptári évének legtöbbet shazamozott dalát tartalmazza:

És ha már daloknál tartunk: kiderült az is, hogy 2021-ben kik voltak a hazai rádiókban legtöbbször játszott előadók. Nos, tavaly 57 181 alkalommal csendültek fel a magyar rádióadásokban Rúzsa Magdi dalai, őt a Halott Pénz (40 862), a Wellhello (38 265), a Follow the Flow (36 173) és Ákos (26 543) követte.

A külföldi előadók közül Ava Max volt legtöbbet játszott (36 195), míg az öt legnépszerűbb magyar zeneszám sorrendje így alakult:

  1. Compact Disco feat. Hősök: Minden Rendben (9 339)
  2. Laudate Kórus: Boldogasszony Anyánk (7 273)
  3. Follow The Flow: Régi Mese (7 105)
  4. Lotfi Begi X Burai: Háborgó Mélység 2 (6 710)
  5. Rúzsa Magdi: Szembeszél (6 635)
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek