1 évnél régebbi cikk

Fehérvári programok a hétvégére: Kulturális Örökség Napjai, Rácalmási Tökfesztivál, Belvárosi piknik és ApexSport Klub nyílt nap
Fehérvár Médiacentrum fotója
Facebook/Rácz Lambada József
Fehérvári programok a hétvégére: Kulturális Örökség Napjai, Rácalmási Tökfesztivál, Belvárosi piknik és ApexSport Klub nyílt nap

Szeptember derekán is számos fehérvári és környéki programok közül válogathattok: többek között részt vehettek a Kulturális Örökség Napjai programjain, tökölhettek a Rácalmási Tökfesztivál, vagy lazulhattok a Felsővárosi és a Belvárosi pikniken.

Fesztivál: XVIII. Rácalmási Tökfesztivál
Mikor?: Szeptember 16-18., péntek-vasárnap
Hol?: Jankovich-kúria Rendezvény-és Turisztikai Központ

Szeptember 16-18-áig bonyolítják le a XVIII. Rácalmási Tökfesztivált, melynél tökösebb programot el sem tudok képzelni a hétvégére. A hagyományoknak megfelelően a fesztivál fő jellemzője a tök, a kultúra és a gasztronómia - ezen kultúrák egymást kiegészítve alkotnak egy egészet és teszik a tökfesztivált igazán rácalmásivá.

Idén ráadásul tovább fokozzák a gyerekek számára a kézműves foglalkozásokat, ezen belül a tökfaragást, valamint a tökös ételek választékát, így a fesztivál igazán kellemes kikapcsolódást nyújthat az egész család számára. Ja, és amúgy többek között a Follow the Flow, DR BRS és Rúzsa Magdi is megmutatja magát, szóval tényleg érdemes kilátogatni XVIII. Rácalmási Tökfesztiválra.

Kiállítás: Petőfi-busz
Mikor?: Szeptember 16-18., péntek-vasárnap
Hol?: Városház tér és Prohászka liget

Petőfi Sándor a magyar költészet egyik legkiemelkedőbb és legismertebb alakja. Születésének 200. évfordulója alkalmából a 2022-es és 2023-as esztendőt Petőfi Sándor-emlékévvé nyilvánították. A Petőfi Irodalmi Múzeum a költő életművét új megközelítésben bemutató, utazó tárlatot, tematikus múzeumbuszt tervezett, ami a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ szervezésében szeptember 16. és 18. között városunkba látogat.

Mozi: Nyugati nyaralás közönségtalálkozó
Mikor?: Szeptember 15-től
Hol?: Cinema City Alba

Találkozz és beszélgess a film alkotóival a vetítés után! Közönségtalálkozó a Cinema City mozikban! Magyarország a ’80-as évek derekán. Maurer Gyuri ügyes, veszprémi autószerelő, aki mindent meg tud oldani – még a pártvezetők Ladáit is ő szereli. Családja a Riviéra lázában ég, már épp indulnának nyaralni, ám a négy útlevél helyett csak három érkezik meg. Gyuri hirtelen megvilágosodik: kölcsönveszik egy disszidens magyar nála hagyott autócsodáját.

A német verdával és papírokkal a nyugatra igyekvő magyarok helyett nyugatról érkező turisták lesznek, akik a legnagyobb luxust élvezhetik a Balatonnál. Nem is sejtik, hogy a “kölcsönvett” autóval egyenesen a hidegháborúba hajtanak bele…

Sport: ApexSport Klub nyílt nap és beiratkozás
Mikor?: Szeptember 17., szombat 9:00-16:00
Hol?: ApexSport Klub, Csucskai utca 2. (megközelítés az Aszalvölgyi út felől javasolt)

A márciusi átadás után szeptemberben elérkezett a várva várt pillanat, és végre megnyitotta kapuit Székesfehérvár első műanyag borítású sítanpályája, az ApexSport Klub!

Szeptember 11. után 17-én is közönségtalálkozóval várják az érdeklődőket, amely abszolút kötelezettségmentes, bárki kipróbálhatja a pályát, akit pedig hosszútávon is érdekel a síelés, be is iratkozhat a képzésekre.

A sítanpályát 9 és 16 óra között próbálhatják ki a látogatók, szakképzett oktatók segítségével. A helyszínen lehetőség lesz megismerkedni az ApexSport Klub oktatóival, valamint az ősszel induló csoportos és egyéni képzésekről is hallhatnak. A részvétel ingyenes, a szervezők mindössze sportolásra alkalmas öltözéket, esetleg bukósisakot javasolnak a résztvevőknek.

Tánc: Évadindító táncház
Mikor?: Szeptember 17., szombat 17:00
Hol?: Táncház

Az évadnyitó táncház 17 órakor kézműves foglalkozással indul, melynek keretében fonal madárkát lehet készíteni Pintérné Markovich Marcella irányításával. 18 órától bekapcsolódhatnak a résztvevők az „Ősz az idő” című népi gyermekjátszóba, ahol Bókáné Zemancsek Edit mutatja a lépéseket. 19:30-tól táncházi mulatság zárja a programot, a házigazda Németh Gergő lesz, a muzsikát a Galiba zenekar húzza.

Kultúra: Kulturális Örökség Napjai
Mikor?: Szeptember 17-18., szombat-vasárnap
Hol?: Fehérvár több pontján

Közeledik szeptember harmadik hétvégéje, amikor a Kulturális Örökség Napjain különleges épületekkel ismerkedhet a kultúrára fogékony közönség. A magyar királyi vallás- és közoktatási miniszter 1872 áprilisában kelt rendeletével hozta létre a magyar műemlékek védelmét szolgáló első saját állami intézményt, a Magyarországi Műemlékek Ideiglenes Bizottságát, így ebben az évben a rendezvénysorozat a 150 éve született magyar műemlékvédelem előtt tiszteleg.

A szeptember 17-18-i hétvégén Székesfehérváron is számos érdekes program vár az érdeklődőkre, akik hallhatnak a bazilika felújításáról, bejárhatják a Hiemer-házat és a megyei levéltár épületét, vezetett sétát tehetnek a Belvárosban és a Rác utcában, de megismerkedhetnek a Barátság mozi történetével is.

Család: Felsővárosi piknik
Mikor?: Szeptember 18., vasárnap
Hol?: Felsővárosi Közösségi Ház

Az egész család számára kínál kikapcsolódást szeptember 18-án, vasárnap a Felsővárosi piknik a városrész közösségi házában. Mese az örökbefogadásról, zenés torna kicsiknek és nagyobbacskáknak, koncert mindenkinek, mindezek mellett sok játék és kézműves foglalkozás is szerepel az étlapon.

Sport: Bringázz, Fehérvár!
Mikor?: Szeptember 18., vasárnap 14:00
Hol?: Fehérvár több pontján

A Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ és a Magyar Kerékpárosklub Székesfehérvár „Bringázz, Fehérvár!” kerékpáros felvonulása szeptember 18-án, vasárnap 14 órakor indul a Halesz parkból, ahonnan a Budai úton át a Lövölde, Horváth István utcán, majd a Széchenyi útról a Vörösmarty és Piac térre fordulva a Palotai úton vezet a túra, ami a Mészöly Géza utcán át a Zichy liget mellett elhaladva a Várkörúton ér véget.

Család: Belvárosi piknik
Mikor?: Szeptember 18., vasárnap 15:00
Hol?: Prohászka liget

A Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ Európai Mobilitási Héthez kapcsolódó programjai szeptember 18-án, vasárnap a belvárosban folytatódnak. Menő jövő címmel a Rákóczi utca-Várkörút lezárt szakaszán a technika legújabb vívmányaival idén is megrendezik az Elektromos járművek napját.

A Prohászka ligetben 15 órától Belvárosi pikniket tartanak kerékpáros bemutatókkal, környezettudatos foglalkozásokkal, családi programokkal, ahol a látogatók beszállhatnak a Petőfi-buszba, megtekinthetik a Petőfi Irodalmi Múzeum vándortárlatát.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek