1 évnél régebbi cikk

Fehérvár az ötödik legélhetőbb város, a Fejér megyei járások viszont nem teljesítettek jól
Fehérvár Médiacentrum fotója
szekesfehervar.hu
Fehérvár az ötödik legélhetőbb város, a Fejér megyei járások viszont nem teljesítettek jól

Milyen lehetőségeket biztosítanak az ország egyes részei az ott élőknek? Erre a kérdésre kereste a választ élhetőségi vizsgálatában a Takarék Index elemzése az oktatás, az egészségügy, a kultúra, a bűnözés, a munkaerőpiac, a vásárlási lehetőségek és a lakóingatlanok megfizethetősége mentén.

Az elemzésben nemcsak a megyeszékhelyek, hanem a járások helyzetét is megvizsgálták. Míg előbbiben a középmezőnyben vagyunk, hiszen Székesfehérvár az ötödik lett, utóbbiban Fejér megye nem teljesített túl jól. Élhetőség tekintetében a tavaly harmadik Mór és környéke idén a 25. helyre csúszott vissza, a Székesfehérvári járás pedig a 31. lett.

Az egyes szegmenseket - oktatás, egészségügy, kultúra, bűnözés, vásárlási lehetőségek, munkaerőpiac, megfizethetőség - vizsgáló listákon mindössze a bűnözési statisztikákat jelenünk meg. Itt a Móri Járás becsúszott a 10-ik helyre a legbiztonságosabbnak ítélt környékek listáján, ám egyik további rangsorban sem szerepel egyetlen Fejér megyei járás sem az első tíz között.

Élhetőség szempontjából végül így alakult a járási rangsor: 

Az elemzés a járások tekintetében külön megvizsgálta az ország nyugati és keleti részét is. Nyugat-Magyarországon a Veszprémi járás a legélhetőbb, amely harmadik az országos listán. A közzétett táblázat a megyék első és második legmagasabb pontszámú járás tartalmazza. Fejér megyében ez a móri 48,2 ponttal, illetve a székesfehérvári 46,8 ponttal, amivel a nyugati országrészben előbbi a 9. lett, míg a fehérvári a 12.

Az elemzés kiemeli, az ország nyugati részén nincsenek akkora különbségek a megyék első és második legélhetőbb járásai között az országos listán, mint a keleti országrészben. A nyugati megyék első és második helyezett területei közül egyébiránt Somogy megye két legélhetőbb része, a Kaposvári és a Csurgói járás áll a leghátrébb az országos listán: a 68., illetve a 77. helyet foglalják el. 

Megyeszékhelyek: Székesfehérvár az ötödik

A szakértők összeállították a megyeszékelyek egymáshoz képesti élhetőségi rangsorát is, amelyet ezúttal is a főváros vezet. A Budapestet követő városok lemaradása itt is viszonylag jelentős a pontszámokat tekintve. Veszprém 78,9 ponttal lett a második, Győr 68,9 ponttal a harmadik.  

A 60,4 ponttal negyedik helyezett Debrecen tavaly még a 12. volt a listán. Az első tízben a következő, vagyis az ötödik Székesfehérvár (60,3 pont), majd Szekszárd (59,9), Pécs (58,9), Szombathely (58,4), Zalaegerszeg (57,2) és Kaposvár (55,3) következik. A sor végén pedig Kecskemét, Salgótarján és Békéscsaba található, Budapesthez képest kevesebb, mint feleannyi: 42,1, 41,6, valamint 39,2 ponttal.

A részmutatókat tekintve az oktatásban Győr áll az élen a megyeszékhelyek közül. A második Budapest, a harmadik pedig Veszprém.  A kultúra tekintetében Budapesté az első hely, a második helyezett Szolnok csupán a főváros pontszámának valamivel több, mint 30 százalékát szerezte meg. A harmadik Zalaegerszeg, amelyet Székesfehérvár és Pécs követ a sorban.

Az egészségügyi mutató Szekszárdon volt a legjobb, szorosan követi Pécs és Veszprém. A korábban első helyezett Miskolc a fővárost megelőzve a negyedik helyen áll. A megyeszékhelyek közül Debrecen tekinthető a legbiztonságosabbnak. A második helyen Veszprém, a harmadikon Zalaegerszeg található, majd Békéscsaba és Szeged következik. A főváros ebben a kategóriában gyengén teljesített, a rangsor vége felé helyezkedik el.

A vásárlási lehetőségek terén azonban megint csak a főváros szerezte meg az első helyet, a második jelentősen lemaradva Győr, amelyet Pécs, Tatabánya, majd Szombathely követett. A munkaerőpiaci helyzetet vizsgálva szintén Budapest lett az első, de hasonló pontszámmal rendelkezett a második helyezett Győr, a harmadik pedig kis lemaradással Székesfehérvár. A legmegfizethetőbbnek Békéscsabát és Miskolcot megelőzve Salgótarján bizonyult.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek