1 évnél régebbi cikk

Emlékezők ünnepe: az elmúlt évek legszemélyesebb ünnepi műsora készül az '56-os forradalomról Fehérváron
Fehérvár Médiacentrum fotója
Kiss László
Emlékezők ünnepe: az elmúlt évek legszemélyesebb ünnepi műsora készül az '56-os forradalomról Fehérváron

Az író-rendező Matuz János a dokumentumok mellett idős fehérváriak elbeszéléseire építette az Emlékezők ünnepe című darabot, amely idén nem a látványra, sokkal inkább a szavak erejére támaszkodik. A produkciót október 23-án 10 órakor láthatják az ünneplők a Városház téren.

A fehérvári laktanyában ott állomásozott a szovjet hadsereg különleges hadteste, az októberi napokban folyamatosan járt a tankok motorja, állig felfegyverzett szovjet katonák várták a parancsot, hogy induljanak – a város közössége mindennek tudatában mégis lelkesülten állt a forradalom mellé: sodorta őket a történelem, elhitték, hogyha mindenki ugyanazt gondolja, ki lehet vívni a szabadságot.

Az Emlékezők ünnepe a bukásában is fenséges fehérvári tizenkét nap előtt tiszteleg, felidézve az első lelkesült pillanatokat, a Szabó-palotánál áldozatokat követelő, véres sortűz történetét, Keszei István Városház téri beszédét, a tüntetéseket, a Vörösmarty Rádió és az Új Fehérvár születését, és a véget, november 4-e tragédiáját.

"Nincs nagy körítés, a szó hatalmára épít a darab, amelyet egy nagyon jól összerakott, izgalmas zenei világ tart egyben. Négy ember a tömegből, ők az elbeszélők, akik különböző szerepekben, egyik helyzetből a másikba átlépve mesélik el a történteket, a hangulatot, amit azokban a napokban mindenki átélhetett Fehérváron. Igyekeztem méltó lenni azokhoz, akik megtiszteltek azzal, hogy elmesélték az emlékeiket. Olyan mondatokat írtam, amelyek hordozzák azt az energiát, tisztaságot, azt a jövőképet, amelyet az emlékezők megéltek 1956 októberében" - fogalmaz Matuz János rendező, a Székesfehérvári Közösségi Kulturális Központ művészeti intendánsa a darabról.

Az ünnepi előadás szereplői Törsök Márta, Magony Imre, Csutorás Emma és Schneider-Zaj Ákos, valamint Lórodi Luca, aki a tánc eszközeivel egészíti ki a színészek mondatait, a koreográfusok Rovó Tamás és Tombor Tímea, a zenei vezető Cserta Balázs.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek