4 évnél régebbi cikk

Jól bevált kedvencek és újdonságok - Nyári programözön Székesfehérváron
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika
Jól bevált kedvencek és újdonságok - Nyári programözön Székesfehérváron

Dzsessz, operett, népzene, fúvószenekari fesztivál, koncertek, előadások – óriási pezsgés várható Székesfehérváron a nyár legforróbb hetein.

Júliusban és augusztusban is megtelik élettel a város: csokorba szedtük a sok éve hagyománynak számító és az újdonságként idén kezdődő tartalmas nyári programokat.

 

Óriásbábok a belvárosban

Július 6-tól augusztus 3-ig minden szombaton este hatkor megjelennek az óriásbábok a belvárosban, hogy felhívják a figyelmet az augusztusi rendezvényekre. A királyokat hagyományőrző csapatok kísérik, és bemutatókat is tartanak. Az aláfestő zenét a Sub Rosa régizenei együttes szolgáltatja. A menet 18 órakor indul a Vörösmarty Színháztól az Országalmáig, majd vissza a teátrumhoz.

 

Királyi Operettnapok

Hagyományteremtő szándékkal rendezik meg első alkalommal július 26. és 28. között a Királyi Operettnapokat Székesfehérváron. A Feketehegy-szárazréti Közösség Központ szabadtéri színpadán a Királyi Operettgála, a Bob herceg, valamint a Sybill operett látható és hallható majd. Az előadások előtt és után zenés-táncos műsorral, kabaréval ígérnek könnyed nyáresti szórakozást a szervezők. Az operettnapok felvezetőprogramjaként július második és harmadik hétvégéjén a Városház téren csendülnek fel a kedvenc operettslágerek, amiket a közönség együtt énekelhet a zenés műfajban is jól ismert színészekkel.

 

Kalandozások a kisvonattal

Ha napközben a gyerekekkel kalandoznánk egy kicsit vagy a hozzánk érkező vendégeknek tartanánk hangulatos városnézést, jó, ha tudjuk, hogy a városi kisvonat naponta 10 és 18 óra között minden egész órakor indul az Országalmától. További információ: www.kisvonatok.hu/szekesfehervar.

 

Emlékparki nyár

A VII. Emlékparki Nyár megnyitója június 22-én, szombaton volt a KEMPP-ben. Augusztus 10-ig péntekenként és szombatonként katonazenekari koncerteket, előadóesteket, kiállításokat és gyermekprogramokat kínálnak a családoknak ingyenes belépéssel.

 

Alba Regia Feszt

Augusztus 1. és 3. között újra lesz Alba Regia Feszt, a nagy érdeklődésre való tekintett a korábbinál nagyobb helyszínen, a Zichy ligetben. Két színpaddal, tizenkét ingyenes koncerttel, díjnyertes magyar borokkal, fantasztikus ételekkel, civilprogramokkal várják az érdeklődőket. Fellépnek többek között: a MÖRK, A Vörös Janka New-Series, az Éva Muck Trio feat. Muck Ferenc vagy a Cymbal Rush. Bővebb információ: albaregiafeszt.hu

 

Vetítés a bíróság épületén

A tavalyi Székesfehérvári Királyi Napok egyik újdonsága és óriási sikere volt az architekturális épületvetítés a Székesfehérvári Járásbíróság épületén a 3D-animációi és panoramikus vetítései által világhírűvé vált Bordos László Zsolt munkáival. Idén is lesz ilyen vetítés: az épület architektúrájához igazodó, két- és háromdimenziós elemekkel készült tízperces zenés anyag nem pusztán színezi, hanem meg is mozdítja, átrendezi a felületeket, ennek köszönhetően a nézők lenyűgöző látvány részesei lehetnek három estén át. A vetítések időpontjai: augusztus 9-én, pénteken 21.30-tól 22.40-ig, augusztus 10-én, szombaton 21 órától 22.40-ig és augusztus 11-én, vasárnap 21 órától 22.40-ig.

 

Fehérvári Fúvósfesztivál


Idén is peregnek a dobok és zengnek a trombiták, harsonák és kürtök a belvárosban az augusztus 10-i Fehérvári Fúvósfesztiválon. A házigazda, a harmincéves Székesfehérvári Ifjúsági Fúvószenekar ezúttal a Várpalotai Bányász Fúvószenekart, a dunaújvárosi Pentele Bandet és a Martonvásári Fúvószenekart látja vendégül. A program a fehérváriak térzenéjével veszi kezdetét délután öt órakor az Országalmánál, ezt követően a vendégzenekarok koncertjei következnek ugyanitt, egészen este nyolcig. Ekkor a fúvószenekarok a Magyar Király Szállótól a Városház térig vonulnak fel.

 

Királyi Napok

Minden eddiginél hosszabb lesz a Székesfehérvári Királyi Napok: augusztus 9-től 20-ig tart. A Nemzetközi Néptáncfesztivált augusztus 11-től 15-ig rendezik, lesz Népművészeti Fesztivál augusztus 20-án, mindenkit vár a Koronázási Ünnepi Játékok valamint a Koronázási Szertartásjáték előadásai augusztus 17. és 19. között. Utóbbiban a Nemzeti Emlékhelyen IV. Béla koronázása elevenedik meg. A Királyi Napok keretén belül népesíti be a belvárost a VII. Fricsay Richárd Regionális Katonazenekari Fesztivál is augusztus 16-án Veszprém, Tata, Budapest és Székesfehérvár katonazenekaraival. Idén sem maradnak el a könnyűzenei koncertek a Zichy színpadon: augusztus 10-én a Budapest Bár, augusztus 17-én Rúzsa Magdi lép fel, a nyár lezárásaként pedig ugyanezen a színpadon köszönthetjük majd augusztus 29-én a Neoton Famíliát. Mindenről részletesen a kiralyinapok.szekesfehervar.hu oldalon olvashatunk.

Kölykök a hátsó udvarból

Az Öreghegyi Közösségi Ház július és augusztus folyamán könnyű, nyári koncertekkel várja a zene szerelmeseit. Júniustól immár két helyszínen: a megújult hátsó udvarban valamint az előkertben is lehetőség nyílik a kikapcsolódásra. A hagyományteremtő „Kölykök a hátsó udvarban” sorozatban sikeres, Fehérvárhoz kötődő zenekarok lépnek majd színpadra.

„Kölykök a hátsó udvarban”

Július 4. (csütörtök) 19 óra
Dr. Jazz Band – Dr. Tóth Gábor dzsesszzongorista zenekarával hagyományos dzsesszmuzsikát játszik.

Július 18. (csütörtök) 19 óra
A Nuntius zenekar A tegnap itt van című, Tom Waits dalaiból átdogozott-összeállított koncertje.

Július 31. (szerda) 19 óra
Kivételesen nem csütörtökön lesz a koncert a városban zajló dzsessznapok miatt. A Pesti Sikk – nevéhez hűen – a húszas, harmincas évek magyar sanzonjait, őszinte zenei vallomásait adja elő.

Augusztus 14. (csütörtök) 19 óra
Zabos Regina, a 2015-ös Fehérvár Hangja győztese egy újszerű formációban lép a közönség elé, Potesz Tamás zenekarával.

Nagy nyári koncertek a ház előtti kertben

Július 24. (szerda) 19 óra
Nyáresti Vigadalom Buch Tiborral. Vendégek: Szabó Noémi és Kovács Szilárd.

Július 26. (péntek)
Nosztalgiaest a hatvanas-hetvenes évek slágereiből: Aradszky László, Szécsi Pál, Koós János, Kovács Erzsi dalai csendülnek fel. Vendég: Szíj Melinda.

Augusztus 23-24. (péntek-szombat) 20 óra
Pénteken a Kormorán zenekar, szombaton Varga Miklós koncertezik az Öreghegyi Közösségi Házban.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek