1 évnél régebbi cikk

Fehérvári programok a hétvégére: Október 23-ai rendezvény, Csülök, Pörkölt és Lecsó Fesztivál, családi kézműveskedés az ősz jegyében és Black Adam
·Kulthétvége·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika
Fehérvári programok a hétvégére: Október 23-ai rendezvény, Csülök, Pörkölt és Lecsó Fesztivál, családi kézműveskedés az ősz jegyében és Black Adam
·Kulthétvége·Utolsó frissítés: undefined

Az ünnepi hétvégén is számos látványos és érdekes program közül válogathattok: többek között részt vehettek az október 23-ai ünnepi rendezvényen, falatozhattok a Csülök, Pörkölt és Lecsó Fesztiválon, vagy beülhettek a moziba, ahol a Black Adam lesz terítéken.

Ünnep: Október 23-ai rendezvény - Emlékezők ünnepe
Mikor?: Október 23., vasárnap
Hol?: Városház tér

Az író-rendező Matuz János a dokumentumok mellett idős fehérváriak elbeszéléseire építette az Emlékezők ünnepe című darabot, amely idén nem a látványra, sokkal inkább a szavak erejére támaszkodik. A produkciót október 23-án 10 órakor láthatják az ünneplők a Városház téren.

Kapcsolódó
Emlékezők ünnepe: az elmúlt évek legszemélyesebb ünnepi műsora készül az '56-os forradalomról Fehérváron

Az író-rendező Matuz János a dokumentumok mellett idős fehérváriak elbeszéléseire építette az Emlékezők ünnepe című darabot, amely idén nem a látványra, sokkal inkább a szavak erejére támaszkodik. A produkciót október 23-án 10 órakor láthatják az ünneplők a Városház téren.

Gasztro: Csülök, Pörkölt és Lecsó Fesztivál
Mikor?: Október 21., péntek
Hol?: Velence Korzó

Ha egy igazán kulináris gasztroprogramra vágytok a hétvégén, akkor nem is találhattok jobbat a Velence Korzón lebonyolítandó Csülök, Pörkölt és Lecsó Fesztiválnál, ahol aztán tényleg mindenki megtalálhatja a számára legtökéletesebb finomságot.

Többek között különböző pörkölt- és csülökvariációkat kóstolhattok, de lecsóból sem lesz hiány, így amíg ilyen szépen süt a nap és a napi maximumok is a 20 fokot verdesik, érdemes kilátogatni a Velencei-tó partjára, hogy a lájtos sétálgatás mellett egy-egy ínycsiklandozó falatra is rárepüljetek. Hajrá, hajrá!

Mozi: Black Adam
Mikor?: Október 20-ától
Hol?: Cinema City Alba

5000 évvel azután, hogy az egyiptomi istenek összes hatalmát ráruházták, és rögtön örök fogságba vetették, egy különleges lény kiszabadul a sírja börtönéből. Black Adam (Dwayne Johnson) visszatér a világba. És nagyon dühös. De ez a világ már egészen más, mint amit megismert. Más szabályok szerint élünk, más gépeket használunk, másban hiszünk.

Ő azonban továbbra is csak egyet akar: igazságot szolgáltatni – és továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy az igazság az, amit ő annak hisz. Nagyon sajátos véleménye van róla, hogy mi igazságos és mi nem az: de szinte legyőzhetetlen erővel áll ki mellette.

Mozi: Blokád
Mikor?: Október 20-ától
Hol?: Cinema City Alba

Taxisok tüntetnek az Országháznál a drasztikus benzináremelés ellen. A demokráciából hamar kiábrándulva blokád alá vonják a várost, majd hamarosan az egész országot. Az ellenzék melléjük áll és forradalomra buzdít.

A köztársasági elnök, a sajtó, a közhangulat velük szimpatizál, a karhatalom pedig magára hagyja a népszerűtlen intézkedések miatt népszerűtlen kormányt. Antall József, az egykori 56-os forradalmár hirtelen a barikád másik oldalán találja magát. Magára maradtan, frissen műtve, egy kórteremben. Mit tegyen, hogyan, milyen eszközökkel lesz képest ezt a helyzetet megoldani?

A Blokád nemcsak a taxisblokád négy napjának krónikája: a kulisszák mögötti küzdelmekbe, alkukba, és a válságot kezelő, a demokráciáért küzdő miniszterelnök magánéletébe enged bepillantást. A politikai krimik izgalmát kínáló film látványosan, de a megtörtént eseményeknek megfelelően, a kor valóságos szereplőit is felsorakoztatva idézi meg 1990 októberének ellentmondásos, feszültségekkel teli napjait.

Kézműves: Asszonyműhely és a Kosárfonó műhely
Mikor?: Október 22., szombat 
Hol?: Kézművesek Háza

A Fehérvári Kézművesek Egyesülete szervezésében idén is elindul az Asszonyműhely és a Kosárfonó műhely. A résztvevők Bodáné Fenyves Zsuzsával az évszakokhoz, ünnepekhez kapcsolódó ötleteket valósítanak meg szép anyagok felhasználásával. A Kosárfonó műhelyben Orbánné Andrási Beatrix vezetésével a kosárfonás alapjait ismerhetik meg. Az egyre több ismeretszerzés után akár a saját bevásárlókosarukat is elkészíthetik a műhely tagjai.

A kosárfonásról a +36 30 930 66 97, az Asszonyműhelyről a + 36 30 841 70 53 telefonszámon, illetve a kezmuvesek@gmail.com  e-mail címen lehet információt kérni, jelentkezni. Az első foglalkozások október 22-én,szombaton 10 órakor kezdődnek a Rác utca 27. szám alatt, a Kézművesek Házában.

Kézműves: Családi programok az ősz jegyében
Mikor?: Október 21-22., péntek-szombat
Hol?: Csala, Kisfalud

Kisfaludon is régi hagyomány már az a tökfaragó délután, amelyet felvonulás zár. Az SZKKK és a Kisfaludi Hagyományőrző Kulturális Egyesület közös szervezésében zajló eseménynek október 21-én, pénteken ad otthont a Kisfaludi Közösségi Ház: 17 órától lehet faragni a tököket, majd 18 órától az alkotók és kísérőik az elkészült tökfejekkel felvonulnak a település utcáin, ahol egy-egy háznál megállva teával, forralt borral kínálják őket a menetben gyönyörködő városrészlakók. A programon tököt mindenki kap a szervezőktől (a készlet erejéig), de a faragáshoz szükséges eszközökről a résztvevőknek maguknak kell gondoskodniuk.

Másnap, október 22-én, szombaton 16 órától a Csalai Közösségi Térbe várják a városrészben élőket őszi kézműves foglalkozásra, amelynek célja, hogy az ősz gyönyörű színeit az otthonukba is bevigyék az emberek. Az este hatig tartó foglalkozáson kopogtatók és asztaldíszek készülnek, az alapanyagokat a szervezők biztosítják.

Koncert: Jótékonysági hangverseny
Mikor?: Október 22., szombat 19:00
Hol?: Fehérvárcsurgó, Károlyi kastély

A Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat „Ukrán háborús projektje” javára rendeznek jótékonysági hangversenyt a fehérvárcsurgói Károlyi Kastélyban. Október 22-én, szombaton a Semmelweis Egyetem Medikus Zenekara lép fel. 

A hangversenyen Joseph Haydn Öt tétel zenélő órára és W.A. Mozart G-moll vonóskvintett No.4. műve csendül fel. Jegyet foglalni a 06 21 311 0426 telefonszámon, vagy az info@karolyikastely.hu e-mail címen lehet.

Fesztivál: I. Székesfehérvári Székely Fesztivál
Mikor?: Október 24-30., hétfő-vasárnap
Hol?: Fehérvár több pontján

Az I. Székesfehérvári Székely fesztivál hétköznapi programjában kiállításmegnyitó, sajtótájékoztató, közönségtalálkozók és előadások szerepelnek.  A program vendége lesz Bedő Imre, a Férfiak Klubja csíkszeredai alapítója, Kenyeres Oszkár, a Hazajáró honismereti és turisztikai műsor Prima Primissima-díjjal kitüntetett szerkesztője, Lázár Levente unitárius lelkész, illetve a Fehérvár Hockey Academy 19 játékosai, vezetői.

Október 29-e, szombat ígérkezik a legszínesebb napnak. A Táncházban ingyenes kulturális és gyermekprogramokkal, vásárral, gasztronómiai különlegességekkel várják a vendégeket. 19.00 órakor a Táncházban Székely Mulatság kezdődik, amely támogatói jeggyel látogatható.

Október 30-án, vasárnap 16:30-kor a Balatoni úti székelykapunál megemlékezés és mécsesgyújtás lesz, majd 18 órakor a Táncházban zárják a fesztivált.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek