1 évnél régebbi cikk

Mit érdemes tudni az óraátállításról? Összegyűjtöttük a legfontosabb infókat!
Fehérvár Médiacentrum fotója
Varga Zalán
Mit érdemes tudni az óraátállításról? Összegyűjtöttük a legfontosabb infókat!

Évtizedek óta bevett szokás hazánkban is, hogy tavasszal és ősszel tekergetjük az órák mutatóit hol előre, hol pedig visszafelé egy-egy órát. Ez idén sincs másképp, így összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat az óraátállítással kapcsolatban.

Egy felmérés szerint 10-ből 9 magyar véglegesen eltörölné az óraátállítást, azonban két évig még biztosan tekergetnünk kell a mutatókat. Így lesz ez holnap is, amikor hajnali 3-ról 2 órára kell állítani a vekkereket.

Jelenleg úgy tűnik, 2024-ben szűnhet meg véglegesen a félévenkénti tekergetés, akkor kell ugyanis minden országnak véglegesen átállnia a választott téli vagy nyári időszámításra, ezután több óraátállítás nem lesz. Idehaza egyelőre nem született döntés arról, hogy a téli vagy a nyári időszámítást tartsuk-e meg.

Vasárnap hajnalban számos közösségi közlekedési járat menetrendje módosul. A MÁV-Volán-csoport azt közölte pénteken az MTI-vel, hogy a belföldi forgalomban az óraátállítás éjszakáján egyes vonatok a nyári időszámítás szerint, néhány vonat pedig már a téli időszámítás szerint közlekedik, ennek megfelelően indulásnál megvárják az óraigazítást.

Egyes fehérvári vonatokat is érinti a változás. A társaság tájékoztatása szerint a Déli pályaudvarról Székesfehérvárra 1:40-kor induló vonat a teljes útvonalon a nyári időszámítás szerint közlekedik. A Déli pályaudvarról Székesfehérvárra 2:40-kor induló vonat már a téli időszámítás szerint közlekedik, vagyis az óraigazítás után megvárja, amíg az óra mutatója ismét a 2 óra 40 perchez ér.

A vasútvonal részletes menetrendje megtalálható az állomási pénztáraknál, ügyfélszolgálatoknál, illetve elérhető a MÁVDIREKT +36 (1) 3 49 49 49-es telefonszámán és a www.mavcsoport.hu/vaganyzar oldalon.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek