1 évnél régebbi cikk

Kormányinfó: nincs meglepetés, de van egy fontos újdonság az uniós forrásokkal kapcsolatban
·HírekKormányinfó·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Facebook/Magyarország Kormánya
Kormányinfó: nincs meglepetés, de van egy fontos újdonság az uniós forrásokkal kapcsolatban
·HírekKormányinfó·Utolsó frissítés: undefined

Gulyás Gergely és Navracsics Tibor tartottak sajtótájékoztatót az európai uniós forrásokról.

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter és Navracsics Tibor, uniós fejlesztésekért felelős miniszter tartott Kormányinfót szerdán délután. Néhány órával azt követően tájékoztattak, hogy az Európai Bizottság úgy döntött, 5,8 milliárd euró (mintegy 2300 milliárd forint) vissza nem térítendő támogatás felhasználását teszi lehetővé Magyarország számára, ugyanakkor fenntartja további 7,5 milliárd euró zárolását.

Navracsics Tibor kiemelte, nem okozott nagy meglepetést a mai bejelentés, de van benne egy nagyon fontos elem: az újjáépítési tervet a Bizottság elfogadásra ajánlja, és ez az első alkalom, hogy szerintük a terv elfogadható. Szerinte a magyar helyreállítási terv az EU-s értékelés szerint nagyon magas szinten van, jó értékelést kapott.

A miniszter azt is kiemelte, az sem meglepő, hogy a három operatív program forrásainak 65 százalékát felfüggesztette, hiszen ezt már szeptemberben is javasolta, ám bízik benne, hogy a jövőben meg tudja győzni a Bizottságot, hogy a felfüggesztést nem kell fenntartani, és minden operatív programra jöhet forrás 2023-ban. Kiemelte, ha év végéig sikerül aláírni az operatív programot, akkor összességében sikeresnek lehet nevezni a tárgyalásokat.

Gulyás Gergely hangsúlyozta, a 7,5 milliárd euró felfüggesztése nem jelent forrásvesztést. A miniszter szerint a következő évre 2500 milliárd forint EU-s forrás érkezhet, amelyből 1500 milliárd forintnak már most sincs semmi akadálya. A kormány várakozásai szerint az év második felében fognak ezek a források megérkezni, de mivel idehaza előfinanszírozás van, nem jelent gondot.

Újságírói kérdésre válaszolva Gulyás Gergely elmondta, az árstopok addig maradnak, amíg nem lesz áruhiány.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek