1 évnél régebbi cikk

A legfontosabb SEO alapok, hogy képben legyél
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pixabay/muneebfarman
A legfontosabb SEO alapok, hogy képben legyél

A keresőoptimalizálás szükségességéről a szakemberek órákig tudnának beszélni, hasznáról pedig azok a weboldal- és webáruház-tulajdonosok, akik már belevágtak és pénzügyileg érzik az előnyeit.

Ma már az online megjelenés szinte elengedhetetlen, emiatt rengeteg weboldal és webshop van jelen a világhálón. Annak érdekében, hogy észrevehető legyél, már nem elég csak jelen lenni, tenni is kell érte. A hirdetésekkel rengeteg pénzt el lehet égetni, és a komoly tőkével rendelkező “nagyok” mellett nehéz labdába rúgni.

Van azonban az online marketingnek egy olyan területe, a keresőoptimalizálás vagy SEO, amely viszonylag alacsony befektetéssel komoly forgalmat tud generálni. Akár magad vágnál bele, akár szakemberre vagy ügynökségre bíznád, nem árt tisztában lenni az alapokkal.

Mi a SEO és hogyan működik?

A weblapok organikus találati listákban való megjelenésén a keresőoptimalizálás révén lehet javítani, általa legálisan befolyásolható a relevancia és a népszerűség. Ugyanis egy weboldal minél előrébb és minél gyakrabban szerepel a keresési eredményekben, annál több látogatóra, vagyis bevételre tehet szert.

A legismertebb, legtöbbet használt keresőmotor a Google. A keresőmotorok a hivatkozásokon, linkeken keresztül folyamatosan térképezik fel, majd indexálják a weboldalakat, azután pedig saját adatbázisukból felkutatják és megjelenítik a felhasználók kereséseire a releváns válaszokat. Bizonyos algoritmusok alapján rangsorolják a weboldalakat, ezek néhány tényezője ismert, és ez, illetve a Google Search Console nyújt segítséget a SEO-hoz. 

Mi szükséges ahhoz, hogy egy weboldal keresőoptimalizálható legyen?

Már magának a weboldalnak a kialakítása is olyan kell legyen, hogy a SEO-t szolgálja. A legfontosabbak:

  • Hasznos, információkban gazdag, hiteles, rendszeres és friss tartalom
  • Átlátható struktúra, navigáció és SEO-nak megfelelő felépítés
  • Felhasználóbarát hivatkozások, URL-ek
  • A felhasználók kereséseihez illeszkedő kulcsszavak
  • Bővített kivonatok, strukturált adatok használata

A weboldalakat a felhasználóknak, nem pedig a keresőmotoroknak kell készíteni. Jól kell ismerni a célközönséget, hiszen ezáltal hatékonyabban lehet elérni és megtartani a potenciális vásárlókat. Nem a kulcsszó, hanem a felhasználók elégedettsége a fontos. 

Annak érdekében, hogy a keresőmotorok számára látható legyen egy weboldal, és megértsék a tartalmakat, bizonyos jeleket, utalásokat, magyarázatokat kell elhelyezni számukra a weboldalon a keresőoptimalizálás eszközeivel. 

A SEO folyamatosan változik

Megjelenése óta sokat változott a SEO, és amivel kezdetben eredményeket lehetett elérni, az ma már nem nyom annyit a latban, azonban a keresőmarketing, valamint a linképítés továbbra is kiemelt fontosságú.

A SEO alapját a professzionális kulcsszókutatás jelenti. A népszerű kulcsszavak mellett érdemes az ún. long tail keywordökre is figyelmet fordítani.

Ahhoz, hogy eredményes legyen, a keresőoptimalizálás folyamatos tesztelést, kísérletezést és javítást igényel.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek