1 évnél régebbi cikk

Mi az a domainnév, és miért kell minden weboldalhoz?
Fehérvár Médiacentrum fotója
abplusz.hu
Mi az a domainnév, és miért kell minden weboldalhoz?

A domainnév tulajdonképpen a honlap neve. Ha ennél szakmaiabban szeretnénk megfogalmazni, akkor ahhoz tisztában kell lenni azzal, hogy az internetre csatlakozó minden egyes számítógépnek van egy egyedi azonosítója. Ezt nevezzük IP címnek.

Mint ahogyan minden telefonszám is egyedi, úgy minden IP cím is egyedi. Ugyanakkor egy IP címnek önmagában nem sok jelentést lehet tulajdonítani, éppen úgy, ahogy egy számunkra ismeretlen telefonszámból sem fogjuk tudni kitalálni, hogy ki keres bennünket. Ha már elmentettük a számot a telefonunkba, akkor bizonyára rendeltünk hozzá egy nevet is, és így már tudjuk, hogy ki keres, el tudjuk dönteni hamar, hogy fel szeretnénk-e venni vagy sem.

Az IP címhez is tartozhat éppen így egy egyedi név, mint a telefonszámhoz, ezt nevezzük domainnévnek. Ha szeretnél létrehozni tegyük fel egy WordPress alapokon nyugvó weboldalt, akkor először egy domainnevet kell regisztrálnod az AB Plusznál.

A domainnév felépítése

Ahogyan az embereknek is van család- és keresztneve, úgy a domainnevek is több részből tevődnek össze. Haladjunk hátulról előre!

A domainvégződés, hivatalos angol nevén a top-level domain a legfelső szintű domain. A google.com esetében a .com ez a bizonyos domainvégződés. A második szintű tartomány, azaz a second-level domain helyezkedik el sorban közvetlenül a domainvégződés előtt. Ez például a google.com esetében a google szó.

A domainvégződéseknek több fajtája is van

Ha egy domain végződés országspecifikus, például .hu, .es vagy .it, akkor country code top-level domainről beszélünk. Ezeket jellemzően bizonyos országok lakosai számára készült honlapok esetében szokták választani.
Valójában egyébként nem kell olasz állampolgárnak lenni ahhoz, hogy .it végződésű domaint kérjünk.

Ugyanakkor meglehetősen furcsa lenne, ha létrehoznánk egy magyar nyelvű honlapot magyar nyelvű tartalommal, és az olasz domainvégződést kérnénk, ami nem mellesleg drágább is, mint a magyar. Ha azonban olasz nyelvű tartalommal szeretnénk olaszul tudókat megcélozni, akkor ez kézenfekvő döntés lehet.

Vannak általános domainvégződések is, ezeket generic top-level domainnek nevezik. Ilyen a legnépszerűbb .com, de a org, a .net és a .info is meglehetősen elterjedt. Manapság nincs már megkötés, akár .org vagy .net végződésű domaint is regisztrálhatunk, feltéve persze, ha szabad még az a domainnév és nem foglalta le korábban senki.

Lehet tudni, hogy kié egy létező domain?

Vannak olyan domainek, amelyeken valós, létező weboldalak érhetők el, és vannak parkolt domainek. A létező weboldalak esetében általában az impresszumból vagy az elérhetőségből kiderül, ki vagy milyen cég áll mögötte, bár ez sem garantált.

Ha pedig csak egy előre lefoglalt, úgynevezett parkolt domainről van szó, akkor nehezebb felkutatni, kié lehet. Magyar domainek esetében is van lehetőség keresésére, a domain nyilvános adatainak megtekintéséhez egyetlen kattintásra van szükség.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek