1 évnél régebbi cikk

A Városháza Dísztermében mutatják be a Tizenkét dühös ember című darabot
·Hírekszínház·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika
A Városháza Dísztermében mutatják be a Tizenkét dühös ember című darabot
·Hírekszínház·Utolsó frissítés: undefined

Az ideiglenes épületbezárás idején sem maradnak a székesfehérváriak színház nélkül: február 25-én a Tizenkét dühös ember című előadást különleges helyszínen, a székesfehérvári Városháza Dísztermében mutatják be Cserhalmi György rendezésében.

A különleges helyszínt a szükség hozta, január másodikától ugyanis a Vörösmarty Színház ideiglenesen bezárja kapuit takarékossági okokból. A rossz azonban olykor jót szül, ahogy Cser-Palkovics András mondta, hiszen ezúttal egy igazi kuriózum valósulhat meg a Városháza falain belül: „Kevés nehezebb döntés van, mint amikor egy színház épületére azt kell mondani, hogy – szerencsére ugyan, de mégiscsak – időlegesen bezár.

Amikor ezt a döntést meg kellett hoznom, akkor gondolkodtam, hogyan tudunk jelezni valamivel a kultúra szereplői és azok irányába, akik szeretnének színházba járni január-február-március hónapok során is itt, Székesfehérváron.

Akkor igazgató úrnak jeleztem, hogy van itt néhány játszóhely, és az egyik a Városháza Díszterme lenne.”

Innen valójában a labda már a Vörösmarty Színház oldalán pattogott, hamarosan meg is született a döntés, hogy a hét évvel ezelőtt játszott Tizenkét dühös ember Cserhalmi György rendezésében kiváló választás lehet.

Szikora János szerint sokszor megesik, hogy pénzzel nem lehet segíteni, csak valami mással. Most éppen ennek a valami másnak vagyunk tanúi: egy olyan felajánlásnak, ami országosan is egyedülálló: „Emögött azt a mentalitást látom, hogy Székesfehérvár önkormányzata ezt a színházat nem csak fenntartja, hanem a szó legnemesebb értelmében gondoskodik róla. Van egy olyan fenntartói hozzáállás, amely nem a pénzzel foglalkozik, nem az épülettel, hanem a színházra úgy tekint, mint egy különleges művészi alakulatra, mint emberek együttesére. És az emberek együttese bizony fontosabb, mint maga a színház.”

Cserhalmi György nagyon örült a felkérésnek, hiszen - ahogy fogalmazott: „Ahogy én innen elmentem, az nagyon félbehagyott valami volt. Azért éreztem ezt az örömet, mert a sors, vagy a Jóisten megadta azt a lehetőséget, hogy valamit befejezzünk, lezárjunk, vagy újranyissunk.

Az, hogy a Városháza átadja nekünk a szakrális terét, nekünk is azt jelenti, hogy egy szakrális térben fogunk dolgozni, és szerintem minden kulturális esemény szakrális esemény is egyúttal, ami nem egy ideológiai befolyásoltságot jelent, hanem egyszerűen így érzem, amióta ezt a szakmát csinálom.

Az, hogy kaptunk egy esélyt arra, hogy egy egészen más Tizenkét dühös embert csináljunk, egy nagyon fura kihívás mindnyájunknak, és itt tényleg mindenki segítségére kiélezett igényem van, és lesz.”

A tizenkét dühös ember szereposztása némiképp módosult, Tűzkő Sándor szerepét Andrássy Máté, Radnay Csilláét pedig Ballér Bianka veszi át. A városházi bemutató 2023. február 25-én este hét órakor lesz. Jegyeket 2022. december 20-tól lehet vásárolni.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek