1 évnél régebbi cikk

2023 elején olyan üstököst figyelhettek meg, amit utoljára a Neander-völgyiek láthattak
Fehérvár Médiacentrum fotója
Facebook/Lionel Majzik Photography
2023 elején olyan üstököst figyelhettek meg, amit utoljára a Neander-völgyiek láthattak

Az üstökös 50 ezer évente kerüli meg a Napot.

A 2023-as esztendő jelenleg legígéretesebb kométáját mindjárt az év elején megcsodálhatjuk, ráadásul az északi félgömb lakói igen kedvező helyzetben vannak, hasonlóan, mint 2020-ban a C/2020 F3 (NEOWISE)-üstökös feltűnésének idején - olvasható a Lionel Majzik asztrofotós Facebook-oldalán.

A C/2022 E3 (ZTF) elnevezésű hosszú periódusú üstököst 2022. március 2-án fedezte fel Bryce Bolin és Frank Masci a Zwicky Transient Facility projekt alkalmazásában álló optika segítségével. Az akkor 17,3 magnitúdó fényességű és 735 millió kilométerre járó piszkos hógolyót először kisbolygóként azonosították, később detektálták az objektumot körülvevő kómát, így egyértelművé vált, hogy

egy üstököst fedeztek fel.

Az üstökös már 2022 nyarán/őszén hozta az elvárásokat, szép porcsóvával lehetett megörökíteni, amit november végére kiegészített egy hosszú ioncsóvával is. A számítások szerint 2023. január 12-én fog napközelbe kerülni, amikor 166 millió kilométerre lesz a Naptól (vagyis kissé távolabb, mint a Föld keringési pályája).

Érdekesség, hogy a C/2022 E3 (ZTF)-üstökös legutóbb kb. 50 ezer évvel ezelőtt járt napközelben, így könnyen lehet, hogy a Neander-völgyi emberek már láthatták.

Számunkra viszont nem a napközelség lesz az érdekes, hanem az azt követő időszak, ugyanis miközben a Naptól távolodik, a bolygónkhoz közelebb fog kerülni: 2023. február 1-jén mintegy 42,5 millió kilométerre lesz tőlünk (nincs veszélyben a bolygónk), így az égi háttér előtti vándorútja is felgyorsul.

A jelenlegi számítások alapján, az üstökös körülbelül 5 magnitúdó fényességű lesz a földközelsége időszakában. Ez azt jelenti, hogy elméletileg szabad szemmel is lehetne látni, de valójában ez még annyira halvány, hogy a felkereséséhez mindenképp binokulárt kell használni.

A kométa 2023. január 15. és február 6. között cirkumpoláris lesz, vagyis annyira közel lesz az északi égi pólushoz, hogy mindig látható lesz, viszont érdemes holdmentes időszakot választani a megfigyeléséhez.

A földközelség után felgyorsul a halványodása, február végén már csak komolyabb távcsővel érdemes a nyomába eredni.

A még viszonylag fényes üstökös egyik leglátványosabb együttállása 2023. február 10-11-ig várható, amikor látszólag a Mars mellett fog elhaladni.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek