3 évnél régebbi cikk

A jövő héten az év legvarázslatosabb csillaghullásának lehetünk szemtanúi - jönnek a Perseidák!
Fehérvár Médiacentrum fotója
Magyar Csillagászati Egyesület/Kolláth Zoltán
A jövő héten az év legvarázslatosabb csillaghullásának lehetünk szemtanúi - jönnek a Perseidák!

Ha augusztus, akkor csillaghullás! Ezt már szinte mindenki tudja, ugyanis, ha az emberek a nyár utolsó hónapjában az éjszakai égre pillantanak, akkor biztos, hogy elcsípnek legalább egy fényes meteort. Persze ez nem véletlen: augusztusban - néhány kisebb tűzgömb mellett - az egyik legnépszerűbb meteorraj, a Perseidák is tiszteletét teszi, amelynek köszönhetően augusztus 12-ről 13-ra virradó éjszaka óránként közel 100 meteor suhanhat el felettünk az égbolton.

A Perseus csillagkép irányából száguldózó meteorok, vagyis a Perseidák az év egyik - ha nem a - legmegbízhatóbb (mindig hozzák a kötelezőt), illetve a nyár leglátványosabb meteorraja is egyben. A szinte idilli (se nem túl hideg, se nem túl meleg) augusztusi esték tökéletes lehetőséget teremtenek egyéni, vagy akár tömeges meteorozásra, nem beszélve arról, hogy ilyenkor a hullócsillag-vadászok is lélegzetelállító képekkel örvendeztetik meg a népeket.

A Perseidákról az első infókat a Távol-Keletről gyűjtötték be és mindenféle feljegyzésekből kiderült, hogy legalább már 2000 éve folyamatosan észlelik hullásukat. Angolszász nyelvterületen Szent Lőrinc könnyeinek nevezik őket, a 258. augusztus 10-én mártírhalált halt Szent Lőrinc emlékére.

1871-ben Giovanni Schiaparelli olasz csillagász mutatta meg szimultán meteorészlelésekből, hogy a PER-meteorok (innen a Perseidák név) és a Swift-Tuttle üstökös pályája megegyezik. Ez volt az első bizonyíték a meteorok és az üstökösök kapcsolatára. Amióta ezt feljegyezték, minden évben, megszakítás nélkül észlelték a Perseidák meteorraj jelentkezését.

2020-ban a Perseidák maximuma augusztus 12-én 13 és 16 óra közé esik, ami nem éppen ideális, ám ettől függetlenül a legtöbb tűzgömböt 12-ről 13-ra (szerdáról csütörtökre) virradó éjszaka csíphetitek el: óránként akár 100 hullócsillag is felbukkanhat az égbolton.

Bár az időjárással nem lesz különösebb probléma (a cikk írásának pillanatában 30 fokos nappali hőmérsékletet és enyhén felhős égboltot jósolnak) azt hozzá kell tenni, hogy a Hold az éjszaka második felében problémákat okozhat majd: az utolsó negyed augusztus 11-ére esik (ekkor 47 százalékos lesz, 13-án pedig már csak 37 százalékos), tehát viszonylag erős holdfény fogja zavarni az észlelést.

A legjobb, amit tehettek, ha a megfigyelés során nem néztek direkt a Holdba, ugyanis a fénye elvakíthat, így könnyen lemaradhattok néhány pofás meteorról.

Ja igen, fontos még megemlíteni, hogy maximum idején sem lesz egyenletes a meteorhullás, időnként csak tucatnyi, máskor pedig akár percenként is hullhat több. A Perseidákra is jellemző, hogy általában csomókban esnek, ami azt jelenti, gyakori, hogy 3-4 meteor hullik egymás után, majd kis szünet következik az újabb hasonló csomóig.

Végezetük pedig összegyűjtöttünk néhány tippet, mire figyeljetek oda az égbolt kémlelése közben:

  • Szabad szemmel nézzétek az eget, ugyanis a távcsövek csak leszűkítik a megfigyelt felületet!
  • A hullócsillagok megfigyelésére az éjfél utáni időpontok az optimálisak.
  • A meteorok fürkészése nem pár perces elfoglaltság, így ha kényelmesen akarjátok elütni az üresjáratokat, akkor vigyetek magatokkal például napozóágyat, plédet, netalántán párnákat!
  • Hagyjátok otthon a telefonokat, vagy pakoljátok messzebbre magatoktól, ugyanis a mobil böngészése - az is, ha néha rápillantotok - ronthatja a szem fényhez való alkalmazkodását, így lemaradhattok az égi csodákról!

(Forrás: Wikipedia, National Geographic, Magyar Csillagászati Egyesület)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek