1 évnél régebbi cikk

Fehérvárról is megfigyelhetjük a részleges holdfogyatkozást hétfőn
Fehérvár Médiacentrum fotója
Bakonyi Csillagászati Egyesület
Fehérvárról is megfigyelhetjük a részleges holdfogyatkozást hétfőn

A látványhoz ugyan korán kell kelni, és csak rövid ideig élvezhetjük.

A teljes holdfogyatkozás helyi idő szerint a vasárnap esti órákban kezdődik, de ezt csak Dél-Amerikában, Kanadában, az USA-ban és Mexikó keleti részén élvezhetik majd - hívja fel az égi jelenségre a figyelmet az Időkép.

Magyarországon virradni fog ekkor már, és csak a részleges fogyatkozás első perceit csíphetjük el, amennyiben tiszta lesz az ég, és egy olyan megfigyelőponton vagyunk, ahonnan jól rálátunk a délnyugati horizontra. Utóbbira azért van szükség, mert ekkor már alacsonyan jár majd a Hold.

A részleges holdfogyatkozás Magyarországon 4 óra 27 perc kor kezdődik, a vége pedig 7 óra 55 percre esik. Mivel a Hold 5 óra 7 perckor nyugszik le, az esemény javáról lemaradunk, de amit látnunk kell ekkor, az a szabálytalan alakú holdsarló. Az élményt egy binokulár vagy kisebb távcső segítségével fokozhatjuk - írja az oldal.

A világhálónak köszönhetően azonba ha korán kelünk, mégis megnézhetjük, ahogy a teljes árnyékba boruló Hold a Földről szóródó fénynek köszönhetően vörösre vált, ugyanis a NASA élő felvételén követhetjük az eseményt:

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek