1 évnél régebbi cikk

A jövő hétvégén káprázatos csillaghullást produkál a Leonidák-meteorraj
·Tudománycsillagászat·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Magyar Csillagászati Egyesület/Kolláth Zoltán
A jövő hétvégén káprázatos csillaghullást produkál a Leonidák-meteorraj
·Tudománycsillagászat·Utolsó frissítés: undefined

Óránként akár több mint száz hullócsillagot is láthatunk a Leonidák maximuma során.

A Leonidák általában nem szokott sok hullócsillagot produkálni, de 33 évente nagyobb intenzitással jelentkezik. Ennek az az oka, hogy a meteorraj anyagát adó 55P/Tempel-Tuttle üstökös 33 év alatt kerüli meg a Napot, és a Naphoz közel kerülve nagyobb mennyiségű port szór szét a pályája mentén. Ha Földünk ezekben az években halad át az üstökös pályáján, akkor jelentős csillaghullásra lehet készülni - írja az Időkép.

Idén azonban nem ez a helyzet, most ugyanis egy, az üstökös által korábban hátrahagyott porfelhővel futhat össze bolygónk. A meteorraj intenzitása ugyan nem lesz akkora, mint az üstökös napközeli pozíciója esetén, de az átlagos óránkénti 15 meteorhoz képest így is jóval több hullócsillagot láthatunk.

A meteorraj november 18-ról 19-re virradó éjszaka éri el csúcspontját, amely során óránként akár több mint 100 hullócsillagot is megfigyelünk.

Érdemes tehát a szemeket a déli, délkeleti égbolton tartani, főként a napkelte előtti órákban, amikor a legtöbb hullócsillagot láthatjuk. Feltéve persze ha az időjárás is kegyes lesz, de ilyen időtávból az még nem mondható meg, hogy hol lesz derültebb vagy felhősebb az éjszaka.

A Leonidák következő nagy kitörésére - ami egy napközeli pozícióból adódó kitörés lesz - 2032-ig kell várni.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek