3 évnél régebbi cikk

Január, te csodás! - Ritka égi jelenségeket leshettek meg az év első hónapjában
Január, te csodás! - Ritka égi jelenségeket leshettek meg az év első hónapjában

Bár még bőven a 2021-es év elejét tapossuk, nem maradunk szemkápráztató égi jelenségek nélkül. Csak január első felében láthattok egy hármas együttállást, illetve fényes bolygókkal megbolondított hajnali és alkonyi holdsarlót is kiszúrhatnak a lelkes csillagászok. Figyeljétek az eget - már ha az időjárás engedi!

Még a szilveszteri lencsétől (mi mástól?) sem igazán tudtunk magunkhoz térni, január 2-án máris befutott a Quadrantidák, amely tetőzésekor óránként akár 60-200 meteort is el lehetett csípni. A hullócsillagok mintegy 147 ezer km/h-s sebességgel léptek be a Föld légkörébe, majd semmisültek meg.

Nos, az év első meteorraja után nem kell sokat várni a következő mesés égi jelenségekre, ugyanis előbb egy hármas együttállást, majd hajnali és alkonyi holdsarlót is megleshetnek a csillagok szerelmesei - egy kis extrával megfűszerezve. Jó nézelődést!

Mi?: Merkúr-Jupiter-Vénusz-együttállás
Mikor?: Január 9-12., szombat-kedd

Hogy sikerrel járjatok a ritkaság megcsodálásával, nélkülözhetetlen a tiszta égbolt és egy olyan magaslat (domb, hegy, vagy akár erkély), ahonnan belátjátok az egész horizontot. Ugyanis a Merkúr-Jupiter-Vénusz-hármas 2-3 fokos magasságban lesz látható napnyugta után körülbelül 40 perccel. A bolygókat 1,5, illetve 2 fok választja majd el egymástól, ennek köszönhetően gyönyörű és látványos háromszöget formálva ragyogják be az alváshoz készülő eget.

A három bolygó január 10-én, vasárnap lesz a legközelebb egymáshoz.

 

Mi?: Hajnali holdsarló Vénusszal
Mikor?: Január 11., hétfő

Mivel mindössze 5 százalékos megvilágításban kel fel a Hold (fél órával a Nap előtt), így nem túl világos égbolton pillanthatjátok meg a délkeleti horizonton a holdsarlót. Fél órával a holdkeltét követően a Vénusz is megmutatja magát a Hold alatt, tőle 7 fokkal balra.

A holdkelte Székesfehérváron 5:55-kor lesz, a sarlót pedig 6:25-kor csíphetitek el.

 

Mi?: Alkonyi holdsarló Jupiterrel és Merkúrral
Mikor?: Január 14., csütörtök

Bár fél órával napnyugta után már nem látszik a Szaturnusz, a Jupiter és a Merkúr még vígan ragyognak, így igazán gyönyörű holdsarlós brigádot csíphettek el az égbolton.

Ehhez nem kell mást tennetek, mint napnyugta után fél órával a délnyugati horizontot kémlelni, ekkor 5 fokos magasságban jár majd a Hold, vele egy magasságban, jobbra pedig a Merkúr is felbukkan, amely 4 fok távolságban lesz. A Jupiter a Merkúrtól is jobbra, 2,5 fokos magasságban áll ekkor.

A napnyugta Székesfehérváron 17:41-kor lesz, a különleges sarlót pedig 17:11-kor figyelhetitek meg.

(Forrás: National Geographic, hold.5deg.com)

Borítókép: kaposvarmost.hu
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek