3 évnél régebbi cikk

Látványos csillaghullás várható 2021 első hétvégéjén - 147 ezer km/órás sebességgel érkeznek a meteorok
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pixabay
Látványos csillaghullás várható 2021 első hétvégéjén - 147 ezer km/órás sebességgel érkeznek a meteorok

Január első szombatján és vasárnapján éri el csúcsát a Quadrantidák, vagyis a Bootidák-meteorhullás, ahol az időjárás is engedi, látványos égi parádé várható.

Látványos égi jelenségre, gyönyörű csillaghullásra készülhetünk 2021 első hétvégéjén, ha vagyunk annyira szerencsések, hogy felhőmentes helyen tartózkodhatunk.

A Quadrantidák, más néven a Bootidák meteorraj minden évben december 28-a és a következő év január 12-e között éri el bolygónkat, ebben a szezonban január 2-a, szombat és 3-a, vasárnap között tetőzik a meteorhullás - írja a CBS.

Óránként akár 60-200 meteort is megfigyelhetünk, amelyek mintegy 147 ezer km/órás sebességgel lépnek be a Föld légkörébe, majd semmisülnek meg.

Ezt a meteorhullást, vagyis amikor a Föld áthalad az 1003 EH1 elnevezésű aszteroidához köthető meteorrajon, először 1825-ben írták le.

De honnan láthatjuk?

Erre sajnos nem tudunk választ adni, de Magyarországról kevés esély van rá, hiszen az Országos Meteorológiai Szolgálat a szombat estétől vasárnap reggelig tartó időszakra vonatkozó előrejelzése szerint tovább növekszik, vastagszik a felhőzet, vagyis egyelőre úgy tűnik, hogy vastag felhőtakaró rejti el a szemünk elől a meteorrajt.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek