5 évnél régebbi cikk

Csillagvadászok figyelem! - Hétvégén érkezik az Orionidák meteorraj
Fehérvár Médiacentrum fotójaCsillagvadászok figyelem! - Hétvégén érkezik az Orionidák meteorraj

Ha azt hittétek, hogy nyáron lehet a legszebb hullócsillagokat meglesni, akkor kukkantsatok az égre október 21-én (vasárnap) este, ugyanis ekkor éri el maximumát az egyik leglátványosabb meteorraj, az Orionidák. Mondanom sem kell, távcsőre fel!

Kicsit csalóka lehet ez az egész csillagfigyelősdi, ugyanis sokan azt gondolják, hogy hullócsillagokat csak nyári - de legalábbis a melegebb hónapokhoz köthető - égbolton lehet megpillantani. Pedig, pedig. Ezek a látványos meteorok szinte egész évben ostromolják a légkörünket, így leshettük meg idén többek között a Lyridákat, a Déli Delta Aquaridákat, az Alfa Capricornidákat és a Perseidákat is. Október végén ehhez a fényes (haha) társasághoz csatlakozik az Orionidák is, amelyet a leggyorsabb meteorrajok közé sorolnak (másodpercenként 67 kilométeres sebességgel haladnak), úgyhogy nagyon figyeljetek.

A Földünket elérő apró meteorok a Halley-üstökösből (hivatalos nevén 1P - az első üstökös, amelynek kiszámolták a pályáját) származnak, amely 74-79 évente halad el bolygónk mellett (legközelebb valamikor 2061 közepén közelít meg minket). Ahogy az üstökös kering a Nap körül, a meleg hatására felolvad az égitestet körülvevő jégréteg, és kisebb nagyobb törmelékek válnak le róla. Amikor a Föld mozgása közben áthalad ezen a törmeléksávon, a részecskék elérik bolygónk felsőbb légkörét (mezoszféra), és tadamm: látványos csillaghullás alakul ki. A Halley elkóborolt darabkáival évente kétszer találkozhatunk: májusban (Éta Aquaridák), illetve október-november környékén (Orionidák).

A meteorrajokat radiánsukról szokták elnevezni. Egy meteorraj radiánsa az a pont az égen, ahonnan a meteorok többsége feltűnik - ez az Orionidák esetében a méltán híres Orion csillagképben van. Az éjszakai égboltot kémlelve úgy tűnik, mintha a hullócsillagok az Orion csillagkép felől érkeznének (csóvájuk egy irányba mutat).

A Wikipedia szerint a Halley-üstököst időszámításunk előtt 240-ben figyelték meg először, majd az első dokumentálásig egészen 1705-ig kellett várni, amikor Edmond Halley (róla kapta a nevét) felfedezte, hogy az üstökös azonos időközönként visszatér bolygónk közelébe. Ezzel szemben az első Orionidák meteorrajt csak 1839-ben figyelte meg egy Edward C. Herrick nevű amerikai fiatalember, majd az első hivatalos feljegyzést Alexander Stewart Herschel csillagász készítette 1864. október 18-án, amikor is tizennégy meteort látott elsuhanni az égbolton. A felfedezést követően az érdeklődés a meteorraj iránt az egekbe szökött (szó szerint), azóta is az Orionidák az egyik legsűrűbben és legalaposabban megfigyelt égi jelenség. 

Bill Cooke, a NASA meteor-szakértője a Space.comnak azt nyilatkozta, hogy a Hold fénye kicsit bekavarhat a hullócsillagok észlelésébe, ám ennek ellenére így is óránként 15-20 meteort láthatunk majd az égbolton.

Az Orionidák maximuma október 20-24. közé esik. Általában 22-én lehet látni a legtöbb a meteort, de az említett intervallumon belül bármikor számíthatunk kiugró aktivitásra. A leglátványosabb meteorhullást a hajnali órákban figyelhetjük meg, bizonyos időszakokban óránként 50-70 fényjelenség is feltűnhet az égen.

(Forrás: 24.hu, National Geographic, csillagaszat.hu)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek