4 évnél régebbi cikk

A jövő hét elején az év leglátványosabb csillaghullásának lehetünk szemtanúi
Fehérvár Médiacentrum fotójaA jövő hét elején az év leglátványosabb csillaghullásának lehetünk szemtanúi

Ha augusztus, akkor azon túl, hogy lassan vége a nyárnak, sokaknak a fényes és káprázatos hullócsillagok jutnak eszükbe. És mennyire igazuk van, ugyanis az utolsó forró hónapban számos kisebb tűzgömb mellett az egyik, ha nem a leghíresebb meteorraj, a Perseidák is tiszteletét teszi, amelynek köszönhetően augusztus 12-ről 13-ra virradó éjszaka óránként közel száz meteor suhanhat el felettünk az égbolton.

Az ember hajlamos arra, hogy megfeledkezzen a nyári esték egyik elengedhetetlen kellékéről, a hullócsillagok kémleléséről és az automatikusan hozzá tartozó kívánságok felsorolásáról. Sajnos idén én is így jártam, ám azért hébe-hóba sikerült elcsípnem egy-egy égi csodát, de hogy rendszeresen figyelemmel kövessem őket, valahogy kimaradt a naptáramból.

Azért július végén, augusztus elején már megmutatta magát a Déli Delta Aquaridák és az Alfa Capricornidák, a nyár utolsó hónapjaiban (július 20. és augusztus 20. között majdnem egy hónapon keresztül figyelhető meg) pedig már a Perseidák meteorraj veszi át a gyeplőt.

A Perseidákról az első infókat a Távol-Keletről gyűjtötték be és mindenféle feljegyzésekből kiderült, hogy legalább már 2000 éve folyamatosan észlelik hullásukat. Angolszász nyelvterületen "Szent Lőrinc könnyeinek" nevezik őket, a 258. augusztus 10-én mártírhalált halt Szent Lőrinc emlékére.

1871-ben Giovanni Schiaparelli olasz csillagász mutatta meg szimultán meteorészlelésekből, hogy a PER-meteorok (innen a Perseidák név) és a Swift-Tuttle üstökös pályája megegyezik. Ez volt az első bizonyíték a meteorok és az üstökösök kapcsolatára. Amióta ezt feljegyezték, minden évben, megszakítás nélkül észlelték a Perseidák meteorraj jelentkezését.

2019-ben a Perseidák maximuma augusztus 12-ről 13-ra (hétfőről keddre) virradó éjszaka várható, ám a legismertebb meteorraj idén nagyon erős (kilencvenhárom-kilencvennégy százalékos) holdfényben tetőzik, ami azt jelenti, hogy csak a legfényesebb hullócsillagokat pillanthatjuk meg.

Éppen ezért nem is igazán érdemes a maximum éjszakáján olyan helyszínt választani a csillagleséshez, ahol kevés a fényszennyezés, mert a holdfény miatt nem látjuk azokat a hullócsillagokat, amelyeket a települések fénye amúgy is elnyomna.

Persze azért ne a belváros közepéről kémleljük az eget, de most bőven elegendő lesz, ha kifekszünk például az udvarra, és onnan figyeljük a fényjelenségeket. Bár a maximum idején akár óránként ötven-hatvan hullócsillagot is láthatnánk, a holdfény miatt ez kábé tíz-tizenöt fényesebb gömböt jelent majd.

Végezetük pedig összegyűjtöttünk néhány tippet, mire figyeljetek oda az égbolt kémlelése közben:

  • Szabad szemmel nézzétek az eget, ugyanis a távcsövek csak leszűkítik a megfigyelt felületet
  • A hullócsillagok megfigyelésére az éjfél utáni időpontok a legoptimálisabbak
  • A meteorok fürkészése nem pár perces elfoglaltság, így ha kényelmesen akarjátok elütni az üresjáratokat, akkor vigyetek magatokkal például napozóágyat, plédet, netalántán párnákat
  • Hagyjátok otthon a telefonokat, vagy pakoljátok messzebbre magatoktól, ugyanis a mobil böngészése - az is, ha néha rápillantotok - ronthatja a szem fényhez való alkalmazkodását, így lemaradhattok az égi csodákról

(Forrás: Wikipedia, National Geographic, travelo.hu, 74nullanulla.hu)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek