4 évnél régebbi cikk

Jönnek a Leonidák: szemkápráztató csillaghullásnak lehettek szemtanúi a hétvégén
Fehérvár Médiacentrum fotójaJönnek a Leonidák: szemkápráztató csillaghullásnak lehettek szemtanúi a hétvégén

Bár az őszi időszak nem feltétlenül a tiszta éjszakai égboltjairól híres, ettől ez még nem szegi kedvét a látványosan cikázó meteoroknak, akik a vastag felhőrétegek mögött is meg-megvillantják fényes csóvájukat. A szomorkásabb hónapok első égi hírnöke az Orionidák voltak, a hétvégén pedig az október óta szállingózó Leonidák meteorraj tetőzését figyelhetitek meg, amely közben óránként akár tizenöt hullócsillag is tiszteletét teheti - csak az időjárás legyen kegyes hozzánk.

Tudom, tudom, az ősz felhős és csapadékos időjárásának köszönhetően nem éppen a legoptimálisabb évszak az éjszakába nyúló romantikázós csillagleséshez. Nem úgy, mint a nyár, amikor is számos meteorraj dobta fel az amúgy is eseménydús estéket: július végén, augusztus elején a Déli Delta Aquaridák és az Alfa Capricornidák is megmutatta magát, a legvidámabb időszak utolsó hónapjaiban (július 20. és augusztus 20. között majdnem egy hónapon keresztül figyelhető meg) pedig már a Perseidák meteorraj vette át a gyeplőt.

Igen ám, de - bár kevesen tudják - a legborongósabb napokban is számos meteorraj közelíti meg a Földet: többek között ekkor pillanthatjuk meg az Orionidákat is, amely a méltán híres Halley-üstökös (fényes csóváját egy ember akár kétszer is megfigyelheti élete során) törmelékeiből jött létre. Bár a Föld október 2-a és november 7-e között szelte át a meteorrajt, október 21-én éjszaka volt a leglátványosabb az égi jelenség.

A következő szemkápráztató produkciót a Leonidák meteorraj mutatja be, amelynek radiánsa az Oroszlán (Leo) csillagképben található, és abból az 55P/Temple-Tuttle üstökösből származik, amely harminchárom évente kerüli meg a Napot - ekkor óránként akár ezer fényes hullócsillagot is megpillanthatnak a meteorvadászok.

Az üstökös 1998-ban járt utoljára felénk, és a harminchárom évente visszatérő vándor sajnos csak 2031-ben fogja ismét megközelíteni a központi csillagot, így a szakemberek kb. 2030-ig nem is számítanak jelentős Leonida-kitörésre. Ettől függetlenül minden évben elcsíphetünk néhány fényes csillagot az őszi időszakban:

A Leonidák maximuma november 17-ről 18-ra (vasárnapról hétfőre) virradó éjszakájára várható, amikor is óránként akár tizenöt fényes meteort megleshetnek a kíváncsiskodók.

Ha az időjárás is úgy akarja, akkor ez még akár össze is jöhet, onnantól kezdve pedig, hogy tiszta az égbolt, nincs is más dolgunk, mint felszerelkezni egy távcsővel és néhány melegebb holmival, ugyanis az éjjeli gubbasztás igencsak csípősre tudja venni a figurát. Ja igen, és telefont is pakoljátok messzebbre magatoktól, ugyanis a mobil böngészése - az is, ha néha rápillantotok - ronthatja a szem fényhez való alkalmazkodását, így lemaradhattok az égi csodákról. Én szóltam. Jó nézelődést!

(Forrás: National Geographic, zselicicsillagpark.hu)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek