4 évnél régebbi cikk

Hétfő éjjel látványos csillaghullás várható, jön az Orionidák meteorraj
Fehérvár Médiacentrum fotója
pixabay.com/OpenClipart-Vectors
Hétfő éjjel látványos csillaghullás várható, jön az Orionidák meteorraj

A hét első napját látványos, szabad szemmel is megfigyelhető csillaghullás zárja, jön az Orionidák meteorraj, amely a Halley-üstökös törmelékéből áll össze.

A Halley-üstökös az egyetlen olyan meteor, amelyet egy ember akár kétszer is megfigyelhet élete során (persze csak akkor, ha elég fiatal az első alkalommal és utána hosszú életet él meg). A brit csillagász, Edmund Halley után elnevezett, 15 kilométer hosszú és 8 kilométer széles üstökös legutóbb 1986-ban járt a Naprendszerben, következő látogatása pedig 2061-re várható. Épp e látogatások kiszámíthatósága miatt lett az üstökös névadója Edmund Halley, ugyanis ő volt az, aki első alkalommal előre tudta jelezni érkezésének idejét, még 1758-ban.

A Halley-üstökös minden alkalommal, amikor áthalad a Naprendszeren, hatalmas törmelékhalmot hagy maga után. Ennek oka, hogy a Nap melege megolvasztja az üstököst borító jégréteget, így megszűnik a jég egyben tartó ereje, kisebb-nagyobb törmelékhalmok válnak le az üstökösről. Az október 21-ről 22-re virradó éjszaka e törmeléket, vagy ahogy elnevezték, az Orionidák meteorrajt figyelhetjük meg. Az Orionidák a nevét az Orion csillagképről kapta, itt figyelhető meg ugyanis, összetétele pedig az üstökös által maga mögött hagyott törmelék. Ennek a törmeléknek a pályáját a Föld Nap körüli útján minden évben kétszer keresztezi, egyszer októberben, egyszer pedig május elején. Technikailag a Föld október 2-a és november 7-es közt szeli át a törmeléket, de október 21-22-én érdemes vadászni a meteorzáporra, ekkor lesz a leglátványosabb az égi jelenség.

Megfigyelése nem igényel különösebb felszerelést, szabad szemmel is jól látható lesz majd, persze csak akkor, ha a felhők nem zavarnak be az éjszakai látványosságba.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek