4 évnél régebbi cikk

Jön a Geminidák: a hétvégén az év utolsó csillaghullásának lehettek szemtanúi
Fehérvár Médiacentrum fotójaJön a Geminidák: a hétvégén az év utolsó csillaghullásának lehettek szemtanúi

Nem, még nem fogytak el, ugyanis december 13-án és 14-én éri el maximumát a minden évben utoljára befutó Geminidák meteorraj, így télen is káprázatos fénycsóvával úszó hullócsillagokon legeltethetitek a szemeteket. Mondjuk azt meg kell hagyni, hogy az időjárás ilyenkor már nem annyira kegyes hozzánk, ám aki kibírja az éjszakai cidrit, az óránként akár százhúsz égi jelenséget is elcsíphet.

Mint minden évben, idén is számos meteorrajt láthattunk elszáguldani felettünk, így bőven volt alkalmunk, hogy elsuttogjuk kívánságainkat a fényes égi jelenségeknek. Legutóbb a Leonidákat (november 17-ről 18-ra) figyelhettük meg, nyáron (amely a legideálisabb időszak hullócsillagleséshez) pedig a Déli Delta Aquaridák és az Alfa Capricornidák, illetve a Perseidák csóváiban gyönyörködhettünk.

Igen ám, de ha azt hittétek, hogy idén már nem csíphetitek el az égbolton átkúszó jelenségeket, akkor nagyobbat nem is tévedhettetek, ugyanis a hétvégén az év egyik leglátványosabb meteorzápora, a Geminidák csillagai kúsznak fölénk (december 7-17-ig), így lélegzetelállító csíkokat produkálva teszik hozzá a magukét a karácsonyi fényáradathoz.

A Geminidákról röviden azt kell tudni, hogy minden évben december elején jelenik meg, és - mint a legtöbb meteorrajnak - nem üstökös a szülő égitestje, hanem a (3200) Phaethon nevű aszteroidából származik - ennek is köszönhetőek az igencsak látványos égi csodák és az évente stabil aktivitás. A Geminidák a nevét az Ikrekről (Gemini) kapta: a fényjelenségek csóvái úgy látszanak, mintha egyenesen a csillagkép felől érkeznének az égboltunkra.

A Geminidákat 1862-ben említették először, ami nem azért van, mert addig csak elvétve figyelgették a száguldozó rajokat, hanem egészen egyszerűen korábban a meteorok útja még nem keresztezte a Föld keringési pályáját, így nem voltak láthatóak az éjszaka sötétjében.

A Geminidák maximuma december 13-ra és 14-re virradó éjszakájára (péntek és szombat) is várható, amikor is óránként akár százhúsz fényes meteort is megcsodálhatnak a lelkes csillagvadászok. 

Bár tél van, de ha az időjárás is úgy akarja, akkor ez még akár össze is jöhet, onnantól kezdve pedig, hogy tiszta az égbolt, nincs is más dolgotok, mint felszerelkezni egy távcsővel és néhány melegebb holmival (na, meg elemózsiával), ugyanis az éjjeli gubbasztás - még ha csak rövidebb időre is szabadultok ki - igencsak csípősre tudja venni a figurát.

Ja igen, és telefont is pakoljátok messzebbre magatoktól, ugyanis a mobil böngészése - az is, ha néha rápillantotok - ronthatja a szem fényhez való alkalmazkodását, így lemaradhattok az égi csodákról. Ha minden megvan, akkor nincs is más hátra: jó nézelődést!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek