1 évnél régebbi cikk

Augusztusban az év legcsodálatosabb csillaghullásának lehettek a szemtanúi
Fehérvár Médiacentrum fotója
Időkép/Jónás Károly
Augusztusban az év legcsodálatosabb csillaghullásának lehettek a szemtanúi

Ha jó idő lesz - márpedig egyelőre nagyon úgy fest -, akkor óránként akár 50-60 ragyogó csillagot is elcsíphettek.

A Perseus csillagkép irányából száguldozó meteorok, vagyis a Perseidák az év egyik legmegbízhatóbb, illetve a nyár leglátványosabb meteorraja is egyben.

A Perseidákról az első infókat a Távol-Keletről gyűjtötték be és mindenféle feljegyzésekből kiderült, hogy legalább már 2000 éve folyamatosan észlelik hullásukat. Angolszász nyelvterületen Szent Lőrinc könnyeinek nevezik őket, a 258. augusztus 10-én mártírhalált halt Szent Lőrinc emlékére.

1871-ben Giovanni Schiaparelli olasz csillagász mutatta meg szimultán meteorészlelésekből, hogy a PER-meteorok (innen a Perseidák név) és a Swift-Tuttle üstökös pályája megegyezik. Ez volt az első bizonyíték a meteorok és az üstökösök kapcsolatára. Amióta ezt feljegyezték, minden évben, megszakítás nélkül észlelték a Perseidák meteorraj jelentkezését.

2022-ben a Perseidák augusztus 12-ről 13-ra virradóan (péntekről szombatra) éri el a maximumát, ekkor óránként akár 100 hullócsillag is felbukkanhat az égbolton.

Bár az időjárással nem lesz különösebb probléma (a cikk írásának pillanatában 32 fokos nappali hőmérsékletet és közepesen felhős égboltot jósolnak) azt hozzá kell tenni, hogy a Hold az éjszaka második felében problémákat okozhat majd: augusztus 12-én telihold lesz, így viszonylag erős holdfény fogja zavarni az észlelést.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek