2 évnél régebbi cikk

Hullócsillagok, állatövi fény, hajnali és esti holdsarló - ezekkel az égi jelenségekkel találkozhattok szeptemberben
·Tudománycsillagászat·Utolsó frissítés: undefined
Hullócsillagok, állatövi fény, hajnali és esti holdsarló - ezekkel az égi jelenségekkel találkozhattok szeptemberben
·Tudománycsillagászat·Utolsó frissítés: undefined

Bár szeptemberben sokkal morcosabbra fordul az időjárás, azért ha tiszta lesz az égbolt, egészen látványos égi jelenségeket csíphettek el.

Szeptember 4. - Hajnali holdsarló

A 9,8 százalékos megvilágítású holdsarló hajnali 3 körül kel fel, azonban nektek nem kell ennyire korán felkelnetek, ha szeretnétek megnézni az együttállást: 4:30-4:45 körül bőven elég, a páros ekkor már 15 fokos magasságban jár, a sarló alatt, kissé jobbra találjátok a halmazt - írja a National Geographic.

Szeptember 5. - Hajnali holdsarló és Nemzetközi Űrállomás (ISS)

A sarlót 5-én már csupán 4,2 százalékos megvilágításban láthatjátok, vagyis egészen vékonyka lesz, ám annál látványosabb, feltűnő földfénnyel. Amennyiben tiszta lesz az ég, 3:44-03:45 körül a holdsarló mellett elrepülő Nemzetközi Űrállomást is megfigyelhetitek.

Szeptember 8-9. - Alkonyi holdsarló

8-án kb. fél órával napnyugta után a 3,7 százalékos megvilágítású sarlót 5 fokos magasságban kereshetitek a még nagyon világos nyugat-délnyugati horizonton. Sok időtök nem lesz, mivel egy órával a napnyugtát követően a Hold is elbúcsúzik.

9-én háromnegyed órával napnyugta után érdemes keresni az ekkorra már 9,2 százalékosra hízott sarlót a délnyugati horizont felett 5 fokkal, és tőle jó 6 fokra balra a Vénusz ragyogó fénypontját is megpillanthatjátok.

Hajnali holdsarló

National Geographic/Apod/Nasa/Mike Black

Őszi állatövi fény hajnalonta

Az állatövi fényt az őszi időszakban (egészen decemberig) a hajnali órákban láthatjátok, helyszíntől függően 2,5-2 órával napkelte előtt jelenik meg a keleti égen. Ha tiszta az idő, akkor kb. 1 órával napkelte előtt fog elhalványulni, a legszebb arcát 1,5 órával napkelte előtt mutatja.

Hullócsillagok szeptember elején

Szeptember 1-jére virradóra az Aurigidák meteorjainak maximuma következik - ezek a hullócsillagok a Szekeres (Auriga) csillagkép közeléből indulnak ki. A 23 óra utáni időszakot érdemes a meteorvadászattal tölteni, és ha minden igaz, 23-24 óra közt egy kis plusz aktivitást is kaphatunk ettől a rajtól.

Az időszak másik aktív csapata a Szeptemberi Epszilon Perseidák, amelynek maximuma 9-én lesz. A raj szintén gyors meteorokat ad, és 9-én a hajnal előtti órákat érdemes rászánni a megfigyelésekre, óránként 3-4 meteort is elcsíphettek.

10-től pedig elindul az ősz leghosszabban elnyúló meteorkomplexumának időszaka is, megkezdődik a Tauridák hullása, elsőként a Déli Tauridák lassú rajtagjai bukkanhatnak fel az égbolton.

Szeptemberben is számos hullócsillagot pillanthattok meg

Időkép/Jónás Károly

Borítókép: National Geographic/Petrók György
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek