1 évnél régebbi cikk

A Hold a Vénusszal és a Szaturnusszal randevúzik hétfőn este
A Hold a Vénusszal és a Szaturnusszal randevúzik hétfőn este

Január második felében a Vénusz, a Szaturnusz és a Hold közel kerül egymáshoz a délnyugati égbolton.

Január második felében sem maradnak el az együttállások az esti égbolton. Január 22-én 17 óra 45 perc környékén a délnyugati horizont felett körülbelül 5 fokos magasságban érdemes keresni a Vénuszt és a Szaturnuszt - olvasható az Ng.24.hu oldalán.

Ezen a kora estén lesz látszólag legközelebb egymáshoz a két bolygó, csak 22 ívpercre lesznek egymástól. Ez kisebb látszólagos távolság, mint a telihold átmérője. A két bolygó fényessége eltérő lesz, a Vénusz fényesebben ragyog az égen, mint a Szaturnusz.

A következő kora estén, azaz január 23-án pedig a Vénusz-Szaturnusz együttálláshoz a Hold is csatlakozik. Ekkor már majdnem 1 fok látszólagos távolságra lesz egymástól a két bolygó, a Hold pedig nagyjából 4 és fél fokra lesz balra a Vénusztól. A Hold épphogy csak sarló formájában fog megjelenni, mindössze 5 százalékos megvilágítású lesz.

Keleten 17 óra 15 perckor, Budapesten 17 óra 25 perckor, nyugaton 17 óra 35 perckor lesz optimális az időpont a megfigyeléshez, ekkor a három égitest nagyjából 8 fokos magasságban jár majd a délnyugati horizont felett.

Ezt követően még körülbelül egy óra áll majd rendelkezésre az együttállás megfigyeléséhez, mielőtt a horizont alá bukna a két bolygó, majd a Hold is.

Az Időkép szerint szerint 22-én az esti órákban erősen felhős, borult lehet az ég, többfelé csapadékra is van esély, majd 23-án már lehetnek olyan országrészek, ahol szakadozottabb lehet a felhőtakaró.

Borítókép: stellarium-web.org
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek