3 évnél régebbi cikk

Hullócsillagokra fel! - Csodás tűzgömbökkel érkezik a Lyridák meteorraj
Fehérvár Médiacentrum fotója
Időkép/Jónás Károly
Hullócsillagokra fel! - Csodás tűzgömbökkel érkezik a Lyridák meteorraj

Minden évben ahogy beköszönt a tavasz, a szokásos csillagképek és bolygók mellett az első hullócsillagok is feltűnnek az égen. 2020-ban is a Lyridák meteorrajé lesz a nyitótánc, amely április 21-ről 22-re virradóan mutatja ki igazán foga fehérjét: óránként akár húsz fényjelenséget is láthattok.

A Lyridák meteorraj minden évben április 16-a és 30-a között közelíti meg a Földet, idén a csúcspontjuk április 21-éről 22-ére virradó éjszaka második felében lesz, de előtte és utána este is érdemes lehet az eget kémlelni.

A becslések szerint a legintenzívebb időszakban egy óra alatt akár 18 hullócsillagot is láthattok az égen.

A Lyridák az egyik legrégebbi ismert meteorraj: a kínai csillagászok már időszámításunk előtt 687-ben megfigyelték őket, ám hivatalosan csak 1835-ben készült feljegyzés róluk.

A Lyridák a C/1861 G1 (Thatcher) nevű üstökös törmelékéből jött létre, amelyet A. E. Thatcher csillagász fedezett fel még a 19. század második felében, nevét pedig onnan kapta, hogy radiánsa a Lant (Lyra) csillagképben van, azaz a meteorok csóvája a Lant csillagkép felé mutat.

Adottak lesznek a feltételek a megfigyelésükhöz?

A mesterséges fényszennyezés elkerülésén kívül még két fontos tényezőt kell megemlíteni: egyik, hogy április 23-án lesz újhold, tehát a kísérő égitestünk fénye nem fog zavarni.

A másik fontos tényező a felhőzet. A jelenlegi számítások szerint a 21-éről 22-ére virradó éjjel csak kevés felhő lehet az égen, nem valószínű zárt felhőtakaró az ország felett, így jó esély mutatkozik felhőmentesebb időszakokra és körzetekre is. Az előtte és utána éjjel is kevés felhőre számíthatunk az ország legnagyobb része felett.

(Forrás: Időkép)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek