5 évnél régebbi cikk

Hétvégén az év leglátványosabb csillaghullásának lehetünk szemtanúi
Fehérvár Médiacentrum fotójaHétvégén az év leglátványosabb csillaghullásának lehetünk szemtanúi

Idén már jó pár csillaghullást láthattunk, ám olyat, mint ami augusztus 12-én éri el a maximumát, még tuti nem. A Perseidák meteorraj tagjai a hétvégén mutatják legszebb arcukat, így ha jó idő lesz - márpedig egyelőre úgy fest -, akkor bezony látványos, a korábbiakhoz képest gyorsabb, ám annál fényesebb, narancsos-vöröses színű tűzgömböket is megfigyelhetünk.

Tudom, tudom, már a könyökötökön jönnek ki a hullócsillagok, ugyanis idén már bemutatkozott a Lyridák, a Déli Delta Aquaridák és az Alfa Capricornidák is, de egyszerűen lehetetlen megunni ezeket az égi csodákat. A következő áldozat a Perseidák meteorraj lesz, amelyről az első infókat a Távol-Keletről gyűjtötték be és mindenféle feljegyzésekből kiderült, hogy legalább már 2000 éve folyamatosan észlelik hullásukat. Angolszász nyelvterületen "Szent Lőrinc könnyeinek" nevezik őket, a 258. augusztus 10-én mártírhalált halt Szent Lőrinc emlékére. 

1871-ben Giovanni Schiaparelli olasz csillagász mutatta meg szimultán meteorészlelésekből, hogy a PER-meteorok (innen a Perseidák név) és a Swift-Tuttle üstökös pályája megegyezik. Ez volt az első bizonyíték a meteorok és az üstökösök kapcsolatára. Amióta ezt feljegyezték, minden évben, megszakítás nélkül észlelték a Perseidák meteorraj jelentkezését.

Az év leghíresebb meteorraja, a Perseidák idei maximuma augusztus 12-én, 20 óra és augusztus 13-án, 8 óra között várható - ebben az időszakban fantasztikus látványra készülhetünk, ugyanis a Perseidák az egyik legnagyobb sebességű, ám annál nagyobb fénnyel rendelkező meteorraj. Akár 60-70, a szerencsésebbek pedig 150-200 fényjelenséget is elcsíphetnek.

Augusztus 11-én (szombaton) gratisba még egy újholdunk is lesz, ám a jelenség egyáltalán nem fogja zavarni a hullócsillagok megfigyelését. A meteorrajok első számú ellensége sokkal inkább a fényszennyezés lehet, ezért a tökéletes megfigyelésükre a kivilágított településektől távoli helyszíneket javasoljuk. Ilyenek például a csillagoségbolt-parkok, ahol valóban csekély mértékű fényszennyezés zavarja csak az észleléseket, így aki a Zselic, a Hortobágy vagy a Bükk környékére látogat a hétvégén, jobb helyet keresve sem találhat a Perseidák megfigyelésére.

(Forrás: Magyar Csillagászati Egyesület, Vega Csillagászati Egyesület)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek