4 évnél régebbi cikk

Hullócsillagokra fel! - Jön a Lyridák meteorraj
Fehérvár Médiacentrum fotójaHullócsillagokra fel! - Jön a Lyridák meteorraj

Minden évben ahogy beköszönt a jó idő, egyre tisztább égbolt alatt merülhetünk el a gondolatainkban. Ilyenkor a szokásos csillagképek és bolygók mellett feltűnnek az első hulló tűzgömbök is, így távcsőre tapadva szebbnél-szebb égi csodáknak lehetünk szemtanúi. 2019-ben az első látványosabb vendég a Lyridák meteorraj lesz, amely április 22-ről 23-ra virradóan mutatja ki igazán foga fehérjét. Óránként akár húsz fényjelenséget is láthatunk.

A Lyridák meteorrajjal már a tavalyi esztendőben is foglalkoztunk, emlékeim szerint pedig két-három hullócsillagot nekem is sikerült elcsípnem, ám a szerencsésebbek (és a kitartóbbak) sokkal több tűzgömböt is megfigyelhettek.

A Lyridák az egyik legrégebbi ismert meteorraj: a kínai csillagászok már időszámításunk előtt 687-ben megfigyelték őket, ám hivatalosan csak 1835-ben készült feljegyzés róluk.

A Lyridák a C/1861 G1 (Thatcher) nevű üstökös törmelékéből jött létre, amelyet A. E. Thatcher csillagász fedezett fel még a 19. század második felében, nevét pedig onnan kapta, hogy radiánsa a Lant (Lyra) csillagképben van, azaz a meteorok csóvája a Lant csillagkép felé mutat.

A meteorraj minden évben április 16-25 között közelíti meg a Földet, csúcspontja (azaz amikor a leglátványosabb a csillaghullás) pedig április 21-23 között figyelhető meg (zárójelben jegyzem meg, hogy a hangzatos nevű Earthsky-portál legfrissebb információi szerint a Lyridák április 23-án a hajnali órákban mutathatja legszebb orcáját). Az említett időszakban óránként akár tizenöt-húsz csodát is megleshetünk.

Bár az óránként látható hullócsillagok száma nem tartozik a legcsábítóbb meteorrajok közé (például a Perseidák és a Geminidák áthaladásukkor akár százhúsz égi jelenséget is viríthatnak), azért én azt mondom, érdemes rajta tartanunk a szemünket a Lyridákon, ugyanis attól még a produkciójául szolgáló fénycsíkok és a tűzgömbök a leglátványosabb égi jelenségek közé tartoznak.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint hétfőről keddre nem éppen a legtisztább égbolttal lesz dolgunk, ám kis szerencsével még így megpillanthatjátok hőn áhított kívánságaitok fényes teljesítőit. Csillagvadászatra fel!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek