1 hónapnál régebbi cikk

Érdemes lesz szerda éjjel az eget kémlelni!
·Életmódcsillagászat·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
stellarium.org
Érdemes lesz szerda éjjel az eget kémlelni!
·Életmódcsillagászat·Utolsó frissítés: undefined

Különleges égi jelenséget láthatunk szerdán. Együtt kel fel a Szaturnusz és a Hold a keleti horizonton, és együtt emelkednek egyre magasabbra. 

A Szaturnusz és a Hold együtt emelkedését szabad szemmel is figyelemmel kísérhetjük az égbolton szerdán este 10 óra után. A fogyásnak indult Hold 22 óra 22 perckor kezd majd a keleti látóhatár fölé emelkedni. A Szaturnusz alig egy holdkorongnyira látszik majd a 84 százalékos, éppen felkelő Hold felett. 

"A Hold az most fogyóban van, tehát tulajdonképpen, ha ránézünk, egy C betűre hasonlít az alakja. A jobb oldala sötétebb, a bal oldala pedig világos. Az a szerencsénk van, hogy a sötétebbik része közelében fog látszódni a Szaturnusz. Ha a világos része mellett látszana, akkor nehezebb lenne észrevenni, de így a sötét része mellett egy feltűnően fényes égitest fog látszani" - mondta el Nagy Rezső, a Terkán Lajos Bemutató Csillagvizsgáló csillagászati szakvezetője.

Nagy Rezső hozzátette, a Szaturnusz a második legfényesebb bolygó, enyhén sárgás színű, de ez nem biztos, hogy fel fog tűnni.

A Szaturnusz a Hold közelsége ellenére szabad szemmel is látható lesz. Később, 23 óra 20 perc körül a két égitest 10 fokkal kerül a látóhatár fölé. Ekkorra már messzebb, 43 ívpercre kerül a Szaturnusz a Holdtól, és ezért szabad szemmel is biztosan láthatóvá válik a Holdtól jobbra fölfelé járó gázbolygó. 

"Hogy ennyire közel kerüljön, egy foknál kisebb távolságra lesznek egymástól, ez tényleg elég ritka. A legközelebb egymáshoz a számításaink szerint, a mi óránk járása szerint 23 óra 20 perckor lesznek, de utána is, még órákon keresztül lehet látni őket. Mennek szépen Dél felé, aztán Nyugat felé, egyre távolabb kerülnek egymástól, de még mindig feltűnően közel lesznek."

A csillagászati szakvezető azt is elmondta, hogy ennyire közel kerüljön egymáshoz a Szaturnusz és a Hold, néhány évet várni kell majd. Ezért is érdemes a különleges égi jelenséget most szemügyre venni. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek