1 évnél régebbi cikk

Csillagvadászok figyelem! - A napokban tetőzik az Orionidák meteorraj
·Tudománycsillagászat·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
pixabay.com/OpenClipart-Vectors
Csillagvadászok figyelem! - A napokban tetőzik az Orionidák meteorraj
·Tudománycsillagászat·Utolsó frissítés: undefined

Most, hogy még ennyire tiszta az éjszakai égbolt, kukkantsatok az égre október 20-án, csütörtökön este, ugyanis ekkor éri el maximumát az év egyik leglátványosabb meteorraja, az Orionidák.

Ha azt hittétek, hogy nyáron lehet a legszebb hullócsillagokat látni, akkor tévedtetek, ugyanis jön az Orionidák meteorraj, amelyet a leggyorsabb meteorrajok közé sorolnak: másodpercenként 67 kilométeres sebességgel haladnak.

A Földünket elérő apró meteorok a Halley-üstökösből (hivatalos nevén 1P - az első üstökös, amelynek kiszámolták a pályáját) származnak, amely 74-79 évente halad el bolygónk mellett. A Halley elkóborolt darabkáival évente kétszer találkozhatunk: májusban (Éta Aquaridák), illetve október-november környékén (Orionidák).

Az Orionidák maximuma idén október 20-ról 21-re, vagyis csütörtökről péntekre virradóan várható.

A leglátványosabb meteorhullást a hajnali órákban figyelhetjük meg, bizonyos időszakokban óránként 5-7 fényjelenség is feltűnhet az égen, és mivel a Hold csak fél 4 fele kel fel, egészen sokáig a sötét égen élvezhetjük a látványt.

A megfigyeléshez érdemes rendesen felöltözni, és ha fotózunk, az objektív páramentesítéséről is gondoskodjunk, az őszi éjjelek már hűvösek és hamar lecsapódik a légkör páratartalma.

(Forrás: National Geographic)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek