1 évnél régebbi cikk

Biztosítson folyamatosan friss levegőt otthonában!
Fehérvár Médiacentrum fotója
stiebel-eltron.hu
Biztosítson folyamatosan friss levegőt otthonában!

A friss levegő létfontosságú. Egy ideális világban állandóan a szabadban lennénk és friss, tiszta levegőt szívnánk. Ez azonban manapság nem sok ember számára működőképes megoldás, hiszen a napjaink nagy részét zárt terekben, otthonainkban, irodákban, intézményekben töltjük, a szennyezett városi levegőről nem is beszélve.

Minél több ember zsúfolódik össze egy zárt térben, annál gyakrabban van szükség légcserére. Az ablaknyitásos szellőztetés sok esetben nem valósítható meg a szükséges mértékben és intenzitással, illetve a fűtési szezonban az energiahatékonyság szempontjából nem kedvező.

Mi a szellőztetés, mire jó, hogyan valósítható meg?

A szellőztetés a hőmérséklet, a páratartalom és a légmozgás szabályozására is alkalmas. A STIEBEL ELTRON korszerű szellőztető rendszerei észrevétlenül, automatikusan gondoskodnak az otthonok, irodák, intézmények friss levegőjéről és a kellemes hőmérsékletről huzat és energiapazarlás nélkül. 

Szellőztetésre több okból kifolyólag van szükség, a legfontosabbak az egészségügyi előnyök. Az elhasználódott levegő rossz hatással van a közérzetre, fejfájást, fáradtságot, a teljesítőképesség csökkenését okozza. A levegőben előforduló szennyeződések, kórokozók meg is betegíthetnek minket. A szellőztetés hiányában megemelkedő páratartalom penészedést okoz, amely az esztétikai problémák mellett egészségügyi kockázatokkal is jár. 

A nyílászárók nyitásával történő szellőztetésnél energiahatékonyság szempontjából kedvezőbb a szellőztető rendszerek révén véghez vitt folyamatos, huzat formájában nem, de levegőminőség tekintetében érezhető légcsere.

Korszerű szellőztetés

A szellőztető rendszerek a friss levegőt kívülről táplálják be, miközben a használt levegőt kiszívják a helyiségekből, így a beltéri levegő mindig optimális minőségű. A modern berendezések észrevétlenül hajtják végre a légcserét, ezáltal növelik az otthonok, zárt terek komfortját. Szellőztető rendszerek használatával nemcsak közérzetünknek, egészségünknek teszünk jót, hanem az energiafogyasztást, a fűtési költségeket is csökkenthetjük. 

A hővisszanyerős rendszerek nemcsak új építésű ingatlanokba, hanem meglévő épületekbe utólag is beszerelhetőek, típustól függően, igényeinknek megfelelően akár helyiségenként is. 

A szellőztető rendszerek típusai

A centralizált hővisszanyerős rendszer felújításoknál, illetve új építéseknél jelent jó megoldást. A központi egység egy külön helyiségben kap helyet, és légcsatornák, ventilátorok segítségével juttatja el a friss levegőt az egyes helyiségekbe. Egyedi igényekre szabható, a levegőkezelés mértéke helyiségenként szabályozható.

A decentralizált vagy egyhelyiséges rendszer egyszerűen és gyorsan, akár utólag is telepíthető, a berendezés a külső falba kerül elhelyezésre. Leggyakrabban a magas páratartalom szabályozására használják.

A hővisszanyerős rendszerek az egyedi igényeknek megfelelően, energiahatékonyan biztosítanak friss és oxigéndús levegőt a helyiségekben.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek