1 évnél régebbi cikk

Gamer kisokos a szülők részére
Fehérvár Médiacentrum fotója
Unsplash/Florian Olivo
Gamer kisokos a szülők részére

A kiskorúak túlzott internethasználata és a korlátok nélküli digitális lehetőségekkel együttélés nem vezet sok jóra. Erre igyekszik felhívni a figyelmet az NMHH új kiadványa.

Sokan, sokszor tapasztaljuk, hogy a gyerekek egyre fiatalabban kerülnek kapcsolatba az internet adta lehetőségekkel, ezzel együtt a digitális korszak nyújtotta előnyökkel és annak hátrányaival is. Kívülállóként kicsivel könnyebben vesszük talán észre, hogy már óvodás korban is jelen van a kütyühasználat. Gyakran csak legyintünk, hogy milyen okos ez a gyerkőc, hiszen kicsi létére milyen ügyesen kezeli a tabletet, számítógépet. Ugyanakkor az ezzel együtt járó függőség jeleit már nem annyira vesszük észre.

Többek között ezekre az apró, de igen fontos tényekre is igyekszik felhívni a szülők figyelmét a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) a gamer gyerekek szüleinek szóló kiadvánnyal.

Sok szülőnek a hétköznapokban fel sem tűnik, hogy mennyi időt is tölt a gyerek a digitális világban. Talán csak akkor gondolkodunk el, ha egyik vagy másik szülő panaszkodik, hogy a gyereket nem lehet szinte már kiszakítani a telefonos vagy számítógépes játék mellől. Azonban ekkor már jócskán el vagyunk késve azzal, hogy a felhasználói időkorlát tekintetében a határt meghúzzuk. A játék vagy digitális függőség nagyon gyorsan és könnyen tud kialakulni a gyerekek esetében is, melyre nem mindig derül fény.

Kapcsolódó
Kapjon-e a gyerek okostelefont és ha igen, mikor?

A címben is szereplő kérdést igen gyakran szegezik nekem ismerősök, ovis szülők, de volt már, hogy gyermekes kollégákkal tartottunk ölre menő vitát a témával kapcsolatban. Nehéz kérdés. Én, mint kisgyermekes és informatikus apuka, különösen érintett vagyok a témában, de az igazat megvallva, nem vagyok népszerű az álláspontommal.

A hatóság és a GameStar magazin által most megjelent segédlet röviden, de igen hathatósan foglalja össze mindazt az információ anyagot, mely a szülőknek támpont lehet a online világ tekintetében a korhatár-ajánlásoktól a függőségig és a képernyőidőn túl a rejtett költségekig a függővé válás útján. 

A kiadvány a Gyerek a neten oldalon olvasható ezen a linken: https://gyerekaneten.hu/kezikonyv-gamer-gyerekekhez/

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek