1 évnél régebbi cikk

Kik kaphatják idén az Oscar-díjakat?
·FilmOscar·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Netflix
Kik kaphatják idén az Oscar-díjakat?
·FilmOscar·Utolsó frissítés: undefined

A fogadóirodák szerint a Minden, mindenhol, mindenkor, a Nyugaton a helyzet változatlan és A sziget szellemei viszik a legtöbb díjat idén. A fontos kategóriák közül biztosnak egyedül csak a legjobb női főszereplő kiléte tűnik.

Vasárnap éjszaka eldől, hogy kiknek a mosolya lesz őszinte a 95. Oscar-gála után. A show házigazdája Jimmy Kimmel lesz, akit már harmadszor kértek fel díjak közötti időkitöltő szerepére. A jelöltek között a legtöbb díjat a Minden, mindenhol, mindenkor söpörheti be, melyet tíz kategóriában 11  szoborra jelöltek.

Kilenc-kilenc jelölést kapott A sziget szellemei és a Nyugaton a helyzet változatlan. Nagy valószínűséggel a három film közül az egyik lesz majd az elmúlt év legjobb filmje is, de egyelőre megjósolhatatlan, hogy melyik.

Aki azonban nem bír várni jövő hétfő hajnalig, annak eláruljuk, hogy a várakozások alapján kikhez kerülhetnek az egyes kategóriák díjai.

A fogadóirodák szerint legnagyobb valószínűséggel a már említett Minden, mindenhol, mindenkor lesz a legjobb a film. A kategóriájában már most mérföldkőnek számító, a világmegmentő kínai mosodásról szóló amerikai sci-fi hajszállal számít esélyesebbnek, mint a Netflix első világháborús története, a Nyugaton a helyzet változatlan. Két riválisánál pedig csak látszólag feszeget békésebb témát A sziget szellemei, mely egy ír barátság sajátos felbomlását mutatja be.

A bukmékerek szerint hiába tarolta le a legtöbb díjkiosztót Austin Butler, Los Angeles-ben mégsem az Elvis Presleyt megformáló színész örülhet majd a legjobb férfi főszereplőnek járó szobornak, hanem A bálna főszereplője, Brendan Fraser. A nőknél azonban kétség sem férhet a győzteshez: az lenne az egész gála legnagyobb meglepetés, ha nem Cate Blanchett kapná meg harmadik Oscarját a Tárban nyújtott alakításért.

A rendezők között a két Daniel (Kwan és Scheinert) lehet a győztes a Minden, mindenhol, mindenkorral, de talán van még némi esélye – ha nem is sok – Steven Spielbergnek is az önéletrajzi ihletésű A Fabelman családdal.

A mellékszereplők közül a nőknél Angela Bassett (Fekete Párduc 2.) győzelme lenne a legkevésbé meglepő a fogadóirodák szerint, akit nem sokkal lemaradva követ holtversenyben Jamie Lee Curtis (Minden, mindenhol, mindenkor) és Kerry Condon (A sziget szellemei).

A férfi mellékszereplők közül pedig Ke Huy Quan (Minden, mindenhol, mindenkor) a legnagyobb esélyes. Őt egyébként az Indiana Jones és a végzet templomában ismerhette meg a világ Picúr szerepében. Bár a nőknél tűnik szorosabbnak a versenyen, de talán az sem lenne váratlan, ha végül a férfiak között Brendan Gleeson vagy Barry Keoghan (mindkettő A sziget szellemei) köszönőbeszédét hallgathatná a világ március 12-én.

A további kategóriák legvalószínűbb győztesei a fogadóirodák szerint:

  • Legjobb élőszereplős rövidfilm: An Irish Goodbye
  • Legjobb animációs film: Pinokkió (Guillermo del Toro's Pinocchio)
  • Legjobb animációs rövidfilm: A kisfiú, a vakond, a róka és a ló
  • Legjobb nemzetközi film: Nyugaton a helyzet változatlan
  • Legjobb dokumentumfilm: Navalnij
  • Legjobb rövid dokumentumfilm: Az elefántsuttogók
  • Legjobb eredeti forgatókönyv: Daniel Kwan és Daniel Scheinert (Minden, mindenhol, mindenkor)
  • Legjobb adaptált forgatókönyv: Sarah Polley (Women Talking)
  • Legjobb operatőr: James Friend (Nyugaton a helyzet változatlan)

  • Legjobb eredeti dal: Naatu Naatu (RRR)
  • Legjobb eredeti filmzene: Babylon
  • Legjobb vágás: Paul Rogers (Minden, mindenhol, mindenkor)
  • Legjobb hang: Mark Weingarten, James H. Mather, Al Nelson, Chris Burdon és Mark Taylor (Top Gun: Maverick)
  • Legjobb  látványtervezés: Babylon
  • Legjobb vizuális effektek: Avatar: A víz útja
  • Legjobb smink: Elvis
  • Legjobb jelmez: Elvis

Amit mi külön is ajánlunk:

A dokumentumfilmek között óriási favoritnak számító Navalnij kategóriájában az utóbbi idők egyik legjobbja. Könnyen fogyasztható, nemcsak a dokumentumfilmek kedvelőinek ajánlott, ráadásul az HBO Maxon elérhető.

Némileg csalódást keltő, hogy az RRR végül nem került be az öt legjobb külföldi film mezőnyébe. A CGI tigrisről elhíresült indiai szuperprodukció már elérhető az angol nyelvűre állított Netflixen akár Magyarországon is. A film betétdala azért várhatóan megkapja az aranyszobrot.

A rövid animációs filmek között esélyesnek számító A kisfiú, a vakond, a róka és a ló karácsonykor került fel az Apple TV+-ra. Igazi hangulatos, bájos mesefilm tanulsággal, mindenek előtt pedig egyedi és összetéveszthetetlen látványvilággal. Minden pillanatából süt a kreativitás.

FRISSÍTÉS, 2023. március 13.: Véget ért a gála. A díjazottakról ebben a cikkben írtunk:

Kapcsolódó
Hét Oscar-díjat kapott a Minden, mindenhol, mindenkor

Brendan Fraser és Michelle Yeoh kapták a főszereplőknek, Ke Huay Quan és Jamie Lee Curtis a mellékszereplőknek járó díjakat. A legjobb rendező díját is a Minden, mindenhol, mindenkor söpörte be.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek