2 évnél régebbi cikk

A CODA lett a legjobb film, Oscart kapott Sipos Zsuzsanna
·FilmOscar·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
YouTube/Variety
A CODA lett a legjobb film, Oscart kapott Sipos Zsuzsanna
·FilmOscar·Utolsó frissítés: undefined

A CODA kapta a legjobb film díját, Jane Campion pedig a rendezői Oscart vehette át A kutya karmai közt című filmjéért vasárnap este a 94. Oscar-díjátadó ceremónián Los Angelesben.

A CODA a Child of Deaf Adult (siket felnőtt gyermeke) kifejezés rövidítése, írja az MTI. A film egy siket családban felnövő halló gyermekről szól, aki énekes szeretne lenni. A Sian Heder rendezésében forgatott produkcióban siket színészek - Marlee Matlin és Troy Kotsur - alakították a lány szüleit.

Az új-zélandi származású Jane Campion a harmadik nő, aki rendezői Oscart kapott az amerikai filmakadémiától.

A legjobb színész díját Will Smith nyerte el a Richard király című film címszerepéért. Pár perccel korábban az egész közönségben meghűlt a vér, amikor Smith felugrott a színpadra, és behúzott egyet Chris Rocknak, aki felesége, Jada Pinkett Smith kopaszságával viccelődött.

A legjobb színésznő díját Jessica Chastain vehette át a Tammy Faye szemei című filmért a hollywoodi díjátadó gálán.

A japán Vezess helyettem című háromórás dráma nyerte el a legjobb nemzetközi film Oscar-díját. A filmet Hamagucsi Rjuszuke rendezte Murakami Haruki novellája alapján. Ez az ötödik alkalom, hogy Japán film kapta meg a kategória díját.

A West Side Story afrolatin színésznője, Ariana DeBose és Troy Kotsur, a CODA siket színésze kapta a legjobb mellékszereplőnek járó elismerést. A Steven Spielberg rendezésében forgatott musicalben éneklő, táncoló, játszó DeBose az első afrolatin és nyíltan LMBTQ-színész, aki Oscar-díjat nyert a legjobb női mellékszereplő kategóriában. Troy Kotsur jeltolmács segítségével mondott köszönetet az amerikai filmakadémiának a legjobb férfi mellékszereplőnek járó díjért. Az 53 éves Kotsur az első siket férfi színész, aki Oscart nyert.

Sipos Zsuzsanna, a Dűne díszletberendezője elnyerte az Oscar-díjat a legjobb produkciós tervezés kategóriában Patrice Vermette látványtervezővel együtt.  A Frank Herbert klasszikusából Denis Villeneuve rendezésében született Dűne részben Magyarországon készült. A produkció a velencei filmfesztiválon debütált. Sipos Zsuzsanna március közepén már a brit filmakadémia BAFTA-díját is elnyerte munkájáért.

Itt lehet megnézni Sipos Zsuzsanna és Patrice Vermette beszédét, miután átvették az Oscart:

Ez egyben azt is jelenti, hogy vasárnapi esélylatolgató cikkünkben minden fontos kategória győztesét eltaláltuk:

Kapcsolódó
Oscar 2022: ők lehetnek a legfontosabb kategóriák győztesei

A CODA lesz a legjobb film, Jane Campion pedig a legjobb rendező. Harmadik jelölését váltja Oscarra Jessica Chastain és Will Smith, de az egyetlen magyar jelölt is Oscart kap a Dűne látványvilágáért.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek