1 évnél régebbi cikk

Hogyan biztosíthatjuk a tökéletes moziélményt a saját otthonunkban?
Fehérvár Médiacentrum fotója
streamaudio.hu
Hogyan biztosíthatjuk a tökéletes moziélményt a saját otthonunkban?

Moziba járni nagyszerű időtöltés, akár egyedül, a családdal vagy a barátainkkal ülünk be egy jó filmre. Hisz teljesen más hangulata van, mint a televízióban megnézni akár ugyanazt a filmet. Viszont tény, hogy megvannak a hátulütői is, amit az otthoni mozizással remekül ki tudunk küszöbölni.

Persze ahhoz, hogy a lehető legélethűbben visszaidézzük a filmszínházak hangulatát, profi berendezésre van szükség, többek között egy házimozi projektorra a Stream Audiótól.

Moziba menni nem mindig felhőtlen szórakozás…

A mozizás mondhatni egy közösségi program; hacsak nem bérlünk ki egy termet privát vetítésre, akkor mások is lesznek a nézőtéren, a kasszasikerek vetítésein pedig általában telt ház van. Ahol pedig sok ember zsúfolódik össze, ott biztosan belefutunk olyanokba, akik nem tanulták meg az alapvető viselkedési és illemszabályokat.

Meglehetősen illúzióromboló, amikor azért nem tudjuk élvezni a filmet, mert a körülöttünk ülők beszélgetnek, zörögnek, hangosan esznek, netán mobiloznak, rugdossák a székünket, esetleg még járkálnak is. Egy-egy ilyen élmény akár hosszú időre is elveheti a kedvünket a moziba járástól.

Illetve az sem mindig szerencsés, hogy nekünk kell igazodni a vetítések kezdetéhez, de akár említhetnénk a helyszínre való eljutás problémáját, a pénztárnál való sorban állás nyűgjét vagy azt a bosszantó helyzetet is, amikor alig sikerül helyet szerezni egy-egy népszerűbb filmre.

Az otthoni mozizásnak azonban nincsenek ilyen korlátai. Akkor nézzük meg a filmet, amikor csak kedvünk tartja, olyan emberek társaságában, akiket kedvelünk, és bármikor tarthatunk egy szünetet, hogy kimenjünk a mosdóba. 

Mire van szükség az otthoni mozizáshoz?

Ha egy komplett otthoni mini filmszínházat szeretnénk, az mindenképp előzetes tervezést igényel. Először is kell egy külön szoba, amit erre a célra szánunk. Ezt elő kell készíteni: ki kell alakítani a megfelelő akusztikát és sötétítést. 

A házimozirendszer lelke pedig nem más lesz, mint a projektor. Felejtsük el a nagyképernyős televíziókat! Nem véletlen, hogy a mozikban a mai napig a vászonra vetítés technikáját alkalmazzák. Ha a tökéletességre törekszünk, szerezzünk be egy prémium projektort, ami képes például a 4K felbontásra, magas kontrasztot, széles színskálát és valósághű megjelenésű képet biztosít. Ha egy konkrét márkát kéne ajánlanunk, a JVC projektorok ezen a téren verhetetlenek.

Emellett természetesen szükség lesz még vetítővászonra, hangfalakból és erősítőkből álló audiórendszerre, illetve egy lejátszóra, amin elindítjuk a filmet. 

Ne feledkezzünk meg a kényelemről sem!

A moziszoba technikai elemei mellett gondoskodjunk a komfortos ülőalkalmatosságokról is. A puha, süppedős fotelek és kanapék kiválóak arra, hogy akár egy hosszabb filmet is végignézzünk anélkül, hogy mindenünk elzsibbadna, és folyton helyezkednünk kellene. 

Az ideális az, ha egyáltalán nem szükséges a testhelyzetünkkel foglalkoznunk, hanem minden érzékünkkel a filmre tudunk koncentrálni. Itt kezdődik az igazi mozizás!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek