1 évnél régebbi cikk

Fehérvári tűzoltók használnak elsőként az országban speciális tűzoltótakarót
·Hírektűzoltóság·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Facebook/Dr. Cser-Palkovics András
Fehérvári tűzoltók használnak elsőként az országban speciális tűzoltótakarót
·Hírektűzoltóság·Utolsó frissítés: undefined

Az országban elsőként Székesfehérváron készültek fel az elektromos autótüzek oltására, ugyanis az önkormányzat és a Jövő Mobilitása Szövetség egy speciális eszközt adományozott a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságnak.

A fehérvári tűzoltók lángra lobbantottak egy autót annak érdekében, hogy aztán a tüzet elolthassák. A méteres lángok és a hatalmas füst megszüntetéséhez ezúttal azonban nem volt szükség vízre, a katasztrófavédelem szakemberei egy olyan speciális takaróval fedték le a járművet, amely akár 2500 fokot is kibír. Az eszköz a hagyományos módszerekhez képest biztonságosabbá és gyorsabbá teszi az oltást.

"Az új felszereléssel víz és más oltóanyag nélkül tudjuk elvégezni a gépjárművek oltását" – emelte ki Sallai László tűzoltó alezredes. A kirendeltségvezető elmondta, hogy az új technológia segítségével növelik a beavatkozó tűzoltók biztonságát, hiszen az elektromosság és a víz nem találkozik az oltás során, így az áramütés veszélye nem lép fel.

A tűzoltók a takarót nagyjából fél perc alatt rá tudják teríteni az égő autóra. Az eszközbeszerzés a katasztrófavédelem kezdeményezésére a város önkormányzata és a Jövő Mobilitása Szövetség finanszírozásában valósult meg.

Cser-Palkovics András polgármester úgy fogalmazott, a városban folyamatosan növekszik az elektromos autók száma, a katasztrófavédelem szakemberei pedig jelezték: az új kihívásokhoz, új megoldások szükségesek.

A Jövő Mobilitása Szövetség elkötelezett a környezetkímélő technológiák népszerűsítése iránt. Mint azt a szervezet elnöke, Pukler Gábor mondja, hazánkban több mint negyvenezer elektromos autó járja az utakat és ez a szám folyamatosan emelkedik.

A tűzoltótakarót a székesfehérvári egyenruhások használják elsőként az országban. Egy ilyen takaróval biztonságosan legalább félszáz alkalommal lehet tűzet oltani.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek