7 hónapnál régebbi cikk

150 éves a fehérvári tűzoltóság
Fehérvár Médiacentrum fotója
Bácskai Gergely
150 éves a fehérvári tűzoltóság

A fehérvári tűzoltóság fennállásának 150. évfordulóját ünnepelték pénteken a városban. Kora délelőtt tűzoltó autós felvonulással és koszorúzásokkal, később díszközgyűléssel és elismerések átadásával köszöntötték a másfél évszázados testületet Székesfehérváron.

Negyed tízkor a Szent Flórián körúti laktanyából indultak a tűzoltó autók a felvonulásra a gyerekek nagy örömére, hiszen városszerte több óvodás csoport is végig kísérte az egyenruhásokat, akik az ünnepi menet során elsőként a Zichy ligethez vonultak, ahol megkoszorúzták Havranek József emléktábláját. A városkapitány nevéhez kötődik ugyanis a Fehérvári Önkéntes Tűzoltóság 1873-as megalapítása. 

A szirénázó menetet a Belvárosban és környékén is sokan köszöntötték 

A 150 éves évforduló tiszteletére a tűzoltók szirénázva vonultak tovább az egykori tűzoltó laktanya épületéhez. A Kempelen téren a Katasztrófavédelem Központ Zenekara adott ünnepi térzenét, majd megkoszorúzták az egykori tűzoltó laktanya előtt álló Szent Flórián szobrot, végül egyházi áldás következett. Később a menet a Városházára vonult, ahol ünnepi díszközgyűlést tartottak a fehérvári tűzoltóság 150 évvel ezelőtti megalakulása tiszteletére.

Már a török korban is volt tűzrendészeti szabályozása a városnak 

A díszteremben Csurgai Horváth József, a Városi Levéltár és Kutatóintézet igazgatója mutatta be a székesfehérvári tűzoltóság megalakulását és fejlődését, kezdve azt a török kortól. A fennmaradt források szerint már 1688-ban is volt tűzrendészeti szabályozás, ugyanakkor intézményesített tűzoltóságról 1873 óta beszélhetünk a városban. 

"A tűzoltó egyesület első bevetésére Felsővároson, az Öreg és Zámolyi utca kereszteződésében került sor 1873. augusztus 8-án. A lánglovagok első bevetésükön a mai Havranek József, vagy korábbi nevén "Öreg utcába" vonultak" - ismertette Csurgai Horváth József, a Városi Levéltár és Kutatóintézet igazgatója.

Rátermettség, szakmaiság, hagyománytisztelet

A díszközgyűlésen a székesfehérvári tűzoltóság megbízott parancsnoka arról beszélt, bajtársai - mint ahogy azt elődeik is tették -  nap mint nap tanúbizonyságot tesznek szakmaiságukról, rátermettségükről, és ápolják a tűzoltó hagyományokat.

"A Székesfehérvári Tűzoltóparancsnokság jelenleg 42 település tűzvédelmét látja el, szoros együttműködésben a 18 önkéntes tűzoltó egyesülettel, 2 önkormányzati tűzoltó parancsnoksággal. Minden volt és jelenlegi bajtársunk büszke lehet rá, hogy a fehérvári tűzoltóság tagja, részese lehet annak történelmének. Tűzoltóink magas felkészültségüknek köszönhetően országos ismertségre tettek szert" - fogalmazott ünnepi beszédében Rideg Norbert tűzoltó őrnagy, a székesfehérvári tűzoltóság megbízott parancsnoka.

Később Sallai László, a székesfehérvári katasztrófavédelmi kirendeltség vezetője az elmúlt másfél évszázad üzenetéről szólt ünnepi beszédében. "Mi is a 150 éves fennállás üzenete számunkra? Az összefogás, amellyel minden helyzetet át lehet hidalni. A bátorság, amely kellő szakmai tudással párosulva minden pusztító ellenféllel szemben győzelmet arat. Erő és akarat nélkül a megálmodott célok soha nem fognak megvalósulni" - emelte ki.

Mindig is a város tűzoltói voltak és lesznek is

A díszközgyűlésen résztvevőket Cser-Palkovics András is köszöntötte, megköszönve munkájukat. Beszédében hangsúlyozta, mindegy, hogy épp ki a fenntartója a tűzoltóságnak, mindig városi tűzoltókról beszélhetünk Fehérváron. A díszközgyűlés végén elismeréseket és díjakat is átadtak. A Belügyminisztérium díszoklevelet adományozott a fehérvári tűzoltóknak, akik a tűzoltó szövetségtől is kaptak elismerést. Benke Dávid Dénes Polgármesteri Elismerő Emlékérmet vehetett át, de egyebek mellett átadták az év tűzoltója és a legrégebb óta szolgálóknak járó elismeréseket is az ünnepségen.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek