11 hónapnál régebbi cikk

Kormányinfó: év végig biztosan marad a rezsicsökkentés, új segítséget a kkv-szektornak
Fehérvár Médiacentrum fotója
YouTube/M1 - Híradó
Kormányinfó: év végig biztosan marad a rezsicsökkentés, új segítséget a kkv-szektornak

Kormányinfót tartott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Szerdán volt a menetrendszerinti kormányülés, ahol a több döntést is hoztak - mondta el a Kormányinfó elején Gulyás Gergely, kiemelve, a kormányülésen hosszan foglalkoztak az energetikai helyzet értékelésével.

"Az idei költségvetés gondos tervezésének köszönhetően minden forrás rendelkezésre áll a lakossági rezsicsökkentés fenntartására" - emelte ki Gulyás Gergely. Az átlagfogyasztásig továbbra is marad a támogatott ár, ami a kormány szándéka szerint az év végéig biztosan így marad. 

A megemelkedett energiaárak miatt a gazdasági szektornak nagy terhet kell viselnie, ezért a kkv-szektornak új segítséget adnak: a korábbi szabályok szerint a rezsicsökkentést igénybe vehető vállalatok, az egyházak, az alapítványok és a városi önkormányzatok, ha december 31-ig nem kötöttek szerződést, akkor automatikusan az akkori áron fizetnek.

"Ebbe a körben be fog avatkozni az állam, 10 forint alatt lesz a gáz, 80 forint alatt lesz az áram, így 14 ezer szereplőn segít a kormány" - ismertette Gulyás.

Gulyás beszámolt arról is, hogy mint ismert, a kormány átveszi azokat a víziközmű-szolgáltatókat, amelyek nem bírják kifizetni az anyagi terheket, ám két probléma van: szükséges a vízvezeték felújítása, a vízveszteség 22-60 százalék közé tehető. Illetve többszörös különbségek vannak a vízárakban a korábbi rezsicsökkentés miatt, ezért egységes árrendszerre kialakítására van szükség - tette hozzá.

Szentkirályi Alexandra arról beszélt, hogy az árrazziák eredményeként 468 üzletben volt ellenőrzés, 334 eljárás indult, és ebből 83 megszűnt, de volt 179 olyan ügy, ahol volt jogsértés. Üzletenként átlagosan 2-3 jogsértésről számoltak be. A kormányszóvivő azt is közölte, hogy összesen 330 millió forintos bírságot szabtak ki.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek