12 hónapnál régebbi cikk

Fülemülék Éjszakája Fehérváron is
Fehérvár Médiacentrum fotója
Orbán Zoltán / MME
Fülemülék Éjszakája Fehérváron is

Ismét megrendezik a Fülemülék Éjszakája elnevezésű programsorozatot, melynek keretében Székesfehérváron és Dinnyésen is szervezett formában, szakértő túravezetéssel hallgathatunk bele a fülemülék és más énekesmadarak kora esti koncertjébe.

Talán nem túlzás: a fülemüle az egyik legszebb hangú énekesmadarunk. A fülemüle, más néven csalogány (Luscinia megarhynchos) 15-16 centiméteresre megnövő, 23-26 centiméter szárnyfesztávolságú, súlya 17-24 gramm. Hasa és háta szürke, farka vörösesbarna, torka világosszürke. Hazánkban a lakott területek bokrosaiban is gyakorinak számít. Nemcsak kilométernyi távolságra is elhallatszó hangereje és énekének változatossága miatt híres, hanem az is különleges benne, hogy a hímek éjszaka is énekelnek.

A fülemüle a telet Afrikában tölti, általában messzire repülnek hazánktól, egészen a Szaharától délre eső szavannákig. Április végén és május elején érkezik Magyarországra, és a hímek szinte azonnal énekelni kezdenek. A rádió hőskorában, 1924 májusában a BBC közvetített egy szabadtéri koncertet, ahol Beatrice Harrison csellóművész a angliai otthonának kertjében duettet játszott az ott éneklő fülemülékkel. A kísérlet akkora közönségsikert aratott, hogy a rádióközvetítést a következő hónapban, majd a következő 12 tavaszon megismételték.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) több mint egy évtizede hirdeti meg „Fülemülék éjszakája” programsorozatát, melynek keretében szakértő madarászok vezetésével hallgathatjuk meg a fülemülék kora esti énekét. A programsorozat április közepétől egészen május végéig tart az ország számos pontján, így Fejérben is. Azt már biztosan lehet tudni, hogy szűkebb lakókörzetünkben három alkalommal is lesz lehetőség részt venni a Fülemülék Éjszakájához kapcsolódó túrán, ezek közül kettő Székesfehérváron, egy pedig Dinnyésen lesz:

Helyszín: Dinnyési Fertő, Dinnyés
Időpont: 2023. április 29. 19:00
Találkozó: Dinnyés, Rózsa utca sarka, gólya fészek alatt
Program: madárhang hallgatás, rövid túra
További információ: Fenyvesi László, 06306634630

Helyszín: Sóstó, Zöld-tanya, Székesfehérvár
Időpont: 2023. május 10. 19:00
Találkozó: Sóstó, Zöld-tanya, Székesfehérvár
Program: madárhang hallgatás, rövid túra
További információ: Nagy Gábor, 20/9567161

Helyszín: Sóstó, Sóstó Vadvédelmi Központ, Székesfehérvár
Időpont: 2023. május 11. 15:30
Találkozó: Sóstó, Sóstó Vadvédelmi Központ, Székesfehérvár
Program: madárgyűrűzés, részvételi lehetőség a Vadvédelmi Esték című programsorozat keretén belül megtartott Éjszaka hangjai című előadáson
További információ: Koleszár Sándor, 06706614360

Az MME tájékoztatása alapján a programsorozatba további új időpontok is bekerülhetnek, így érdemes nyomon követni a részvevő helyszínek listáját, melyet ezen a linken lehet elérni.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek