12 hónapnál régebbi cikk

Május elején hazai pályán kezdi az elődöntőt az Alba
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika
Május elején hazai pályán kezdi az elődöntőt az Alba

A Körmend ellen legutóbb öt éve játszott a rájátszásban a fehérvári kosárlabdacsapat, akkor 2-0-val behúzta a bronzmeccset az Alba. Most a finálé lesz a tét. Bő egy tized alatt hatodszor mehetnek a döntőért a kék-fehérek.

A férfi kosárlabda-bajnokság rájátszásának negyeddöntőiben egy meglepetés akadt, az alapszakaszt hetedik helyen záró Körmend pályahátrányból ütötte ki az alapszakaszt másodikként záró Szolnokot. A Falco és az Alba 3-0-val lépett a négy közé a Debrecen és a Kecskemét ellen, míg a Zalaegerszeg 3-1-es összesítéssel jutott túl a soproni gárdán. Az Arconic-Alba Fehérvár az elődöntőben a Körmenddel csap össze, a párharc három nyert meccsig tart. Nézzük, a két csapatnak vajon hogyan alakult a közös útja az play-off során az elmúlt bő egy évtizedben.

Az Alba 2012/2013-as bajnoki címe alkalmával a rájátszásban nem találkozott a legjobb nyolc között búcsúzó Körmenddel, majd a következő évben is elkerülték egymást. Ekkor mindkét gárda számára a negyeddöntő jelentette a végállomást, majd újabb egy év múlva a fehérváriak még a legjobb nyolcba sem jutottak be.

A 2015/2016-os szezonban az Alba ezüstérmes, egy évvel később pedig bajnok lett, de a rájátszásban nem találkozott az előbb bronzérmes, majd negyedik Körmenddel.

A 2017/2018-es idény volt az eddigi utolsó szezon, melyben a rájátszás egymás útjába sodorta az Albát és a Körmendet. Akkor a bronzpárharc során randevúztak, miután a fehérvári csapatot a Falco 3-2-vel, a Körmendet a Szolnok 3-0-val ütötte el a finálétól. A bronzérem végül az Albáé lett, mely 2-0-val zárta le a párharcot.

A 2018/2019-es kiírásban lemaradt a rájátszásról az Alba. Egy évvel később a koronavírus-járvány miatt félbeszakadt a szezon, majd a 2020/2021-es szezonban a legjobb nyolc között búcsúzott a csapat, ekkor a Debrecen búcsúztatta a fehérváriakat 3-2-es összesítéssel.

A 2021/2022-es szezonban az elődöntőben a későbbi bajnok Falco volt a fehérváriak ellenfele. A legjobb négy között végül 3-1-es összesítéssel a szombathelyiek bizonyultak jobbnak. Az Alba a bronzérmet azért begyűjtötte, miután 2-0-ra jobban bizonyult a Kecskemétnél.

Összességében tehát látható, a hazai férfi kosárlabda egyik nagy fellegvárával, a Körmenddel az elmúlt bő egy évtized során mindössze egyszer találkozott a fehérvári gárda a rájátszásban, akkor az Alba lépett tovább. Összességében a 2012/2013-as szezontól, vagyis az elmúlt évtizednyi időben az Alba öt alkalommal volt elődöntős, ebből háromszor sikerült is bejutnia a fináléba. A három fináléból kettőt megnyert a csapat, egyet elbukott, összességében pedig amikor elődöntős volt a csapat, mindig éremmel zárt: Két-két arany- és bronzérem mellett egy ezüst kerülhetett a vitrinbe. Ugyanakkor a mostani szezonban hiába végzett előrébb az alapszakaszban az Alba, a két  csapat mindkét meccsét a Körmend nyerte (82-73 és 86-83).

Az Arconic-Alba Fehérvár – Körmend bajnoki elődöntő május 3-án kezdődik az Alba Regia Sportcsarnokban. A három nyert meccsig tartó párharc pontos időpontjairól ide kattintva találtok tájékoztatást.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek