12 hónapnál régebbi cikk

Minek köszönheti a kávé a karakterességét?
Fehérvár Médiacentrum fotója
Shutterstock/Rawpixel
Minek köszönheti a kávé a karakterességét?

A kávé íze magával ragadó, világokat mozgat és mutat meg, vagy éppen állít a fejük tetejére. A jó kávé egyetlen cseppje maga az élet, az illata pedig olyan aroma, aminek pusztán a megléte is csodákra képes. De vajon mi a titka a különböző fajtáknak? Egyáltalán mitől válik felejthetetlenül ízletessé egy típus?

A pörkölés kicsit sem lényegtelen!

Kevesen tudják, és még kevesebben fordítanak erre a témára extra figyelmet, de a minőségi kávé pörkölő a prémium végeredmény záloga, kulcsa, titka – nevezhetjük sokféleképpen. Vagyis bármennyire meglepőnek tűnhet, nem elegendő önmagában a speciális talaj, ahogy a megbízható, karakteres kávébabszemek sem feltétlenül jelentenek egyet a csészékbe kívánkozó, kortyolásra méltó sikerrel. Mert van valami, ami sokat adhat hozzá az élményhez, a kóstoláshoz, végül pedig a fekete minden egyes cseppjének élvezetéhez. Ez a pörkölés módja.

A speciális eszköz számtalan paraméterrel és olyan minőségi rendszerrel rendelkezik, amiben a pörkölés művészetté válhat. Az egyes jellemvonások, a különböző módozatok könnyedén kalibrálhatóak, azaz nem túlzás azt állítani, hogy a siker nemcsak a technológián múlik, hanem a hozzáadott emberi tudáson, tapasztalaton, szakmaiságon. Ezért nem mindegy, hogy honnan, milyen forrásból érkezik a kávé, mert minden részlet lényeges, és egyik sem söpörhető szőnyeg alá. Még a pörkölés sem, sőt ez a legkevésbé!

Legendából divathullám?

Igen, a méltán rajongott french press kávé pontosan ezt az utat járta be. Ha már a specifikus pörkölésnél tartunk, akkor nem hagyhatjuk szó nélkül azt sem, hogy olykor a különböző, legendába átforduló történetek is erőteljesen alakító jellegűek, már ami a kávézási szokásokat, trendeket illeti. A french press sorsa is akkor változott meg, amikor hirtelen felkapták az egyszerűsége, könnyedsége miatt. A legendák tanúsága szerint minden egy romantikus tábortűznél kezdődött, ahol a kávézás vágyán kívül nem volt más elérhető közelségben csak forró víz, illetve kávészemek. Innen indultunk, mára pedig külön ággá nőtte ki magát, amiért túlzás nélkül milliók rajonganak. Ennyire izgalmas és sokszínű a kávézás világa!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek