1 évnél régebbi cikk

Minden, amit az automata kávéfőzők karbantartásáról tudni kell
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pixabay
Minden, amit az automata kávéfőzők karbantartásáról tudni kell

Abban az esetben, ha szereted egy finom csésze kávéval indítani a reggeleidet, akkor nem csak az a fontos, hogy egy minőségi kávéfőzővel rendelkezz, ugyanolyan jelentőséggel bír annak a rendszeres tisztítása is, különösen, ha naponta használod. Enélkül ugyanis az általad kortyolt főzet is egy idő után keserű ízű lesz a gépben lerakódott zsírtól és szennyeződésektől.

Szerencsére a tisztítás egyáltalán nem vesz sok időt igénybe, és te magad is végre tudod hajtani szakember segítsége nélkül. Csupán egy tisztítótablettára lesz szükséged. A maximális tisztaság elérése érdekében azonban érdemes ezzel egy időben vízkőoldást is lefolytatnod. Amennyiben Sage eszpresszó kávéfőződ van, érdemes beszerezni mellé a tisztáshoz való kiegészítőket is. A KávéVerzumnál Sage karbantartó anyagok is kaphatók a kávégépek mellett.

Most nézzük meg, hogyan történik az automata kávéfőző tisztítása!

Az automata kávéfőzők legtöbbjénél általában egy bizonyos adag lefőzése után magától kijelzi, hogy tisztításra van szükség. A tisztítóprogram, indítása előtt ki kelll üríteni a zaccfiókot és a csepegtető tálcát valamint fel kell tölteni tiszta vízzel a víztartályt.

A tisztító program indításakor öblítéssel kezdődik a tisztítási folyamat. Ezen a ponton kell bedobni a tablettát a örölt kávé nyílásán, és várni, hogy a gép tegye a dolgát. (A pontos folyamat leírását mindig olvassa el figyelmesen a készüléke használati utasításában!)

Ejtsünk pár szót a vízkőoldásról is!

A rendszeres tisztítás mellet a vízkőoldás is kiemelt jelentőséggel bír, mivel a felhalmozódott vízkő egy idő után a gép meghibásodását okozhatja. 

Szerencsére ez a folyamat sem egy nagy ördöngösség. Mint, ahogy fentebb is írtuk, szükség van hozzá egy erre a célra kifejlesztett speciális *tablettára, amelyet a víztartályba 5-10 dl vízbe kell tenni. Ez a kis kapszula pedig elkezdi tenni a dolgát. Először savas oldatot képez a vízzel érintkező helyeken, majd a többszörös átöblítésnek köszönhetően megtisztítja őket.

*Egyes gyártóknál ez folyadék vagy por formában kapható.

Szükség lehet még a vízszűrő cseréjére is

A vízszűrő egy igen hatékony találmány, mivel kiszűri a klórt és az egyéb szennyeződéseket a vízből, valamint csökkenti a vízkőképződést is, ami miatt a használata rendkívüli népszerűségnek örvend.

Abban az esetben, ha te is ezt a tábort erősíted, az automata kávéfőződ megfelelő karbantartásához szükség van a benne elhelyezett vízszűrő rendszeres cseréjére is. A szakértők általában azt javasolják, hogy ez 600 csésze lefőzött kávé után, de legkésőbb 2 havonta meg kell, hogy történjen.

De hála az égnek ez a művelet sem fog sok fejfájást okozni neked, mivel a legtöbb készülék már egyből felismeri a behelyezett szűrőt, és elindítja a szükséges programot.

Összegzés

Bár ezekre a dolgokra a legtöbbünk csak legyinteni szokott, és addig húzza-halasztja őket, amíg csak tudja, ez nem jó megoldás. Ahogy a fentebb leírtakból is kiderül, a rutinszerű mélytisztítással, a vízkőoldással, valamint a vízszűrő cseréjével sokat tehetsz azért, hogy megőrizd a kávéfőződ megfelelő állapotát, és minden alkalommal jó ízű kávét kortyolgathass.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek