A "fekete elixír"A "fekete elixír"
A kávé, a tea, a kakaó a főnemesség asztalának különleges itala volt. Az ázsiai kávéházak után Európában is megnyíltak az első kávéházak és az irodalom, a kultúra központjai lettek. A 20. században már szűrt kávét, úgynevezett mokkát ittak a kávézás szerelmesei.
Kávétípusok
Milyen a jó kávé? Erős vagy gyenge, selymes vagy kesernyés? A Caffé Perté termékei közül sokféle kávét választhatsz.
Tudtad, hogy tulajdonságai a kávécserje származási helyétől függenek? A cserje trópusi ültetvényeken növekszik. A kávénak két fő típusa van, az Arabica és a Robusta. Az örökzöld cserje 5-8 méter magasra nő. Az Arabica a 900 és 2000 méter tengerszint feletti magas, esős területen érzi jól magát, a 20 Celsius-fok körüli hőmérsékletet szereti. A kávébab koffeintartalma alacsony, 0,9-2% között van.
A Robusta 200-600 méter közötti tengerszint feletti magasságban fejlődik, kevésbé kedvező időjárási körülmények között. A Robusta kávébab kesernyés, markáns ízű, koffeintartalma 1,8-2,5% között van. A gyümölcs két kávészemet tartalmaz, amelyhez a gyümölcshús eltávolításával jutnak hozzá.
Milyen formában találkozunk vele?
A kávészemek pörkölés után sokféleképpen feldolgozhatók, szemes kávé, őrölt kávé, kapszulás kávé formájában. Válaszd ki te is kedvenced a Caffé Perté kínálatából.
Ajándékba is vásárolhatsz a termékek közül. Nézd meg a webáruházat, válogass a minőségi olasz kávék, teák és forrócsokoládék közül. Ha ajándékcsomagra lenne szükséged, akkor is tudnak segíteni.
Mi kell a jó kávéhoz?
Frissen pörkölt kávészemek, kávéőrlő, szakértői kéz, ha követed a cég oldalát, sok edukatív poszttal találkozhatsz, melyben segítséget nyújtanak az otthoni kávékészítéshez.
A cserjétől a csészéig
A növények fejlődéséhez sok víz kell, 3-4 év után fordulnak termőre. A gyümölcsöt válogatva szedik vagy aratva takarítják be. A kézi válogatás során csak az érett szemeket szedik le, de ebben az esetben hosszabb ideig hagyják érni. A kézi vagy gépi betakarítás során minden szemet leszednek, ezért éretlen is előfordul a termésben, de ezáltal romlik a termény minősége. A gyümölcshúsból száraz vagy nedves eljárással nyerik ki a kávészemeket.
Száraz eljárás esetén három hétig szárítják a napon, friss tisztítás esetén egy dobban zúzzák össze a gyümölcshúst, majd szitálják és lemossák. Ezt követően még 50 százalék nedvességet tartalmaz a bab, ezért tovább szárítják, majd eltávolítják a héját és csomagolják. A felhasználás előtt pörkölik, amely eljárás során a kávébab elnyeri végső aromáját.
Az Arabica és a Robusta kávé egyaránt finom, kóstold meg és döntsd el melyik a te kedvenced! Kísérletezd ki a saját ízvilágod, amivel minden reggel kellemesen indítod a napod. Mert egy jó kávénál nincs jobb!