2 évnél régebbi cikk

10 dolog, amire tökéletes a kávézacc
·Életmódkávé·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
pexels,com
10 dolog, amire tökéletes a kávézacc
·Életmódkávé·Utolsó frissítés: undefined

Mi is lenne finomabb egy reggeli kávénál? - mondanánk nagyon sokan. Mostantól azonban figyelj oda a megmaradt kávézaccra is. Rendkívüli dolgokra képes: többek között foltot tisztít, elűzi a bolhákat, dugulásmentesíti a lefolyódat.

Kávéfőzés után vagy közvetlen előtte nálatok is a kukában landol a kávézacc? Nálam eddig így volt, amíg rá nem bukkantam a számomra is meglepő praktikusságára. Bár kérnek bennünket, hogy ne szambázzunk rokonlátogatásra az ünnepek alatt, biztos vagyunk páran, akik szeretnénk együtt ünnepelni családunkkal. Legalább egy ebéd erejéig.

A gasztronómiai gyönyörök utáni kávézásra, pontosabban a kávézaccra már figyelj oda, ha kipróbálnád az általam összegyűjtött élénkítő nedű üledékének felhasználhatóságát. Nézzük is át, hogy mi mindenre jó a kávézacc.

Foltot tisztít

Ha - akár a mostani húsvéti - ebéd alkalmával valaki leeszi vagy leissza ünnepi ruháját, ne engedd kétségbe esni és siránkozni azzal a felkiáltással, hogy most vettem fel először. Egy kis kávézaccal és langyos vízzel csodákat lehet művelni, csak dörzsöld bátran az egyveleget a foltba.

Szagtalanít

A frissen pörkölt kávé illata magával ragad, de maga az őrlemény másra is hasznos. Magába szív minden más szagot a környezetében. Ha olyan sajtot tárolsz a hűtőben, amelynek az ajtó minden nyitásánál érzed a szagát, akkor csak tegyél mellé egy kis tálka friss kávéport legalább egy napra. Ha fokhagymát szeletelsz és szeretnéd a kellemetlen szagot eltüntetni a kezeidről, dörzsöld be kávézaccal.

Dugulásmentesíti a lefolyót

Amennyiben gyakran eldugul a konyhában a lefolyód, tisztítására a legolcsóbb megoldás az, ha a kávézaccot egyszerűen beleöntöd a mosogatóba. A szemcsék nem akadnak fenn és magukkal viszik azt is, ami viszont már fennakadt.

Ápolja a bútort

Asztalainkat, polcainkat egy idő után karcolás lepi el. Hiába próbálod ronggyal és bútorápolókkal eltüntetni, nem tudod. A sötétebb bútoroknál a probléma úgy oldható meg, hogy egy kis nedves kávézaccot felviszel egy törlőruhára, szétkened a karcos felületen. A részecskék kitöltik a réseket, az olaj pedig lezárja őket.

Tisztítja a grillsütőt

Szivaccsal felitatva remek súrolószer, de arra figyelj, hogy a megtisztítani kívánt felületet ne nedvesítsd be!

Trágyázza a növényt

A virágföldhöz adagolj egy-két evőkanál őrölt kávét, így további hasznos tápanyagokat juttatsz a talajba. Most, tavasszal ez főleg kincs növényeid számára, meg is hálálja majd az új hajtásaival és virágzásával.

Véd a hangyák ellen

Mindannyian tudjuk, hogy a hangyák tönkretehetik a növényeinket, az egész kertünket. Azonban egy kis kávézaccot összegyűjtve körülbástyázhatjuk a védeni kívánt virágunkat és területünket. A szagsemlegesítő hatás miatt a hangyák nem tudják követni a virág illatának nyomvonalát.

Elűzi a bolhákat a kutyádról vagy macskádról

A legegyszerűbb bolhairtó módszer, ha samponozás előtt és után is átdörzsölöd vele házi kedvenced szőrét.

Véd a narancsbőr elleni

Rémálmunk a narancsbőr, ezért különösen szeretnünk kell a koffeint. A narancsbőr elleni krémek vagy a narancsbőr elleni harisnyák tartalmazzák is ezt a hatóanyagot. Melegíts fel mikróban konyhai fóliába vagy törülközőbe tekert kávézaccot, és tedd szorosan a combodra 15 percig.

Ápolja a hajat

Mossuk a kávézaccot a hajunkba és dörzsöljük tíz percen át, majd öblítsük le alaposan. Fejünk éke csillogóbb és élettel telibb lesz.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek