1 évnél régebbi cikk

Az Arabica és Robusta kávék összehasonlítása
Fehérvár Médiacentrum fotója
cafenash.hu
Az Arabica és Robusta kávék összehasonlítása

Alapvetően kétféle kávécserje terem a kávéültetvényeken, ezek nevezetesen az arabica és a robusta típusok. De vajon miben különböznek egymástól és melyik növénynek mik a sajátosságai? Ha velünk tartasz, mai cikkünkben minden kérdésedre választ fogsz kapni!

Eltérő ízvilág és egyéb jellemzők

Amikor kávét keresünk, egészen biztosan találkozni fogunk az arabica, illetve a robusta kifejezésekkel. Ahhoz azonban, hogy megfelelően tudjunk választani közülük, és biztosan olyan feketét tudjunk főzni amely nekünk ideális, nem árt egy kicsit jobban megismerni őket. Bizonyára neked is fontos, hogy olyan kávét tudj főzni magadnak, amely tökéletesen passzol az elképzeléseidhez és megjeleníti az általad kedvelt ízeket. 

A két kávécserje nemcsak a végtermék ízében, hanem egyéb más jellemzők tekintetében is különbözik egymástól. Ilyenek többek között a koffeintartalom, vagy a bennük rejlő cukor mennyisége. 

Ezenfelül olajtartalmuk sem egyezik, de még antioxidáns tartalmukban is felfedezhetünk némi differenciát. Termesztésük is más-más magasságokban történik, illetve árfekvésük sem egyező. Érdekelne egy exkluzív kávékínálat? A CafeNash  szemes kávé választékában biztosan megtalálod a kedvedre való termékeket!

A Robusta rejtélyei

Az arabica kávéval történő összehasonlítása során gyakran emlegetik úgy, mint a kevésbé jó minőségű kávéfajta, azonban ez korántsem fedi a valóságot. Ez a típus kesernyésebb ízvilággal, illetve magasabb koffeintartalommal rendelkezik. 

Termesztése 200-800 méteres magasságban történik, mely jóval alacsonyabb az arabica által igényelt természeti adottságokhoz mérten. Főbb termőhelyei Brazíliában, Ugandában, illetve Vietnamban találhatóak.

Ezt a fajtát gyakran használják kávékeverékek összeállításához is. Jellemző ízvilága miatt jobbára az idősek fogyasztják szívesebben. Elkészítését követően kellemesen krémes állagú feketét tölthetünk poharunkba. 

Pozitív hatással van a koncentrációs képességünkre, illetve a depresszióra való hajlamot is képes csökkenteni. Nem tanácsos azonban sokat fogyasztani belőle, hiszen viszonylag magas a koffeintartalma.

Az Arabica kávé csodája

A Robustával ellentétben az Arabica kávécserjék 900 méter feletti magasságban érzik jól magukat, és igencsak kényesek a környezeti adottságokra. Rengeteg vízre, valamint törődésre van szükségük a termesztés során. 

A termése hosszúkásabb, inkább hasonlít babra, mint a Robusta társa. Hozzá képest kevesebb koffeint tartalmaz, ízében viszont sokkal több aromát fedezhetünk fel. Emiatt nem okoz problémát szervezetünknek akár napi 4-5 csésze fekete elfogyasztása sem.

Kevés kalória rejtőzik benne, így a fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják. Legnagyobb ültetvényei Etiópiában, Indonéziában, illetve Brazíliában lelhetőek fel. 

Amennyiben kávé vásárlására adjuk a fejünket, mindig tüzetesen olvassuk el a csomagoláson található információkat. Így minden esetben megtudhatjuk, hogy milyen ízilágot fog nyújtani nekünk az általunk választott termék.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek