Pumpkin Spice Latte: hogyan készítsd el otthon az ősz kedvenc italát?
Fehérvár Médiacentrum fotója
Unsplash/Prchi Palwe
Pumpkin Spice Latte: hogyan készítsd el otthon az ősz kedvenc italát?

A Pumpkin Spice Latte (PSL), vagyis a fűszeres sütőtök latte újkori története huszonegy évvel ezelőtt kezdődött a Starbucks kávézóiban, és azóta világszerte az őszi szezon szimbóluma lett.

Ma már szinte elképzelhetetlen az ősz a PSL ikonikus íze nélkül, de kevesen tudják, hogyan vált ez a kávéital ekkora klasszikussá.

A Pumpkin Spice Latte története

Az első Pumpkin Spice Lattét 2003 őszén mutatták be néhány kiválasztott Starbucks üzletben Washingtonban és Vancouverben, miután a vállalat sikeresen bevezetett olyan téli szezonális italokat, mint a Peppermint Mocha (borsmentás mokka) vagy az Eggnog Latte (tojáslikőrös latte).

A Starbucks akkori amerikai eszpresszó-ital fejlesztési vezetője, Peter Dukes és csapata olyan egyedi őszi ízt kerestek, amely jól passzol a kávéhoz. Bár kezdetben a csokoládé és karamell ízek tűntek a befutónak, a sütőtök fűszerek meglepően magas pontszámot kaptak az egyediség kategóriában. Ez adta a végső lökést ahhoz, hogy létrehozzák a ma ismert Pumpkin Spice Lattét.

A PSL alapja eszpresszó, gőzölt tej, sütőtökfűszer-szirup, míg a tetejét tejszínhabbal, valamint sütőtök pite fűszerkeverékkel díszítik. A recept a bevezetése óta minimálisan változott, 2015-ben például valódi sütőtökpürét adtak hozzá, hogy még autentikusabb legyen. Bár eredetileg nem tartalmazott valódi sütőtököt, a vásárlók igényeire válaszul változtattak az összetevőkön.

Az ital bevezetését követően elképesztő népszerűségre tett szert. Kezdetben csak korlátozott számban volt kapható, de a váratlan siker miatt hamarosan az összes amerikai és kanadai Starbucks kávézóban elérhető lett. A közösségi média, különösen a Facebook és Twitter megjelenésével, a PSL kultusza még nagyobb lendületet kapott. A vásárlók előszeretettel osztották meg élményeiket a sütőtökös tejeskávéról, aminek köszönhetően a termék gyorsan terjedt, és szinte önálló életet kezdett élni. A 2010-es években már mindenhol jelen volt a sütőtökfűszer-mánia, a PSL ízvilága gyertyákban, fánkokban, de még tésztaszószokban is megjelent.

A Pumpkin Spice Latte eladási számai a 2003-as bevezetés óta folyamatosan növekedtek a kávézóláncnál, és mára több mint 424 millió darabot adtak el belőle világszerte. A termék sikeréhez hozzájárult az is, hogy a PSL-t az évek során olyan különböző változatokban is kínálják, mint például a jeges vagy a Chai teával kombinált verzió. A szezonális italok eladása több mint 100 millió dolláros bevételt hozott ebben az időszakban a Starbucksnak évente, ezzel párhuzamosan pedig a Pumpkin Spice Latte a cég legsikeresebb szezonális italává vált.

Az 1971-ben Seattle-ből indult kávézóhálózat közösségi médiára épülő marketingje is jelentős szerepet játszott a PSL sikerében. Külön kampányokat indítottak, hogy a vásárlók a hivatalos megjelenés előtt is megvásárolhassák az italt, ezzel még nagyobb izgalmat keltve a termék körül. Az ízesített tejeskávé kultuszát erősítette a baristák által használt rövidítés, a PSL, ami gyorsan elterjedt a közösségi platformokon. 2013-ban a vállalat kérelmet nyújtott be a PSL rövidítés védjegyként történő bejegyzésére, amit két évvel később jóvá is hagytak.

Mára a PSL nem csupán egy kávéital, hanem egy kulturális jelenség, amely minden évben elhozza az őszi hangulatot a Starbucks üzleteibe és a vásárlók életébe, függetlenül attól, hogy melyik féltekén tartózkodnak.

Sütőtökös tejeskávét természetesen nemcsak az amerikai kávézóláncnál lehet kapni, hanem bárki elkészítheti otthon is. Jamie Oliver például így készíti az őszi kávét:

Pumpkin Spice Latte házilag - recept

A szirup

Ez nagyjából 8–10 pumpkin spice lattéhoz elegendő adag: 

  • 1 kis sütőtök
  • 400 ml víz
  • 200 ml juharszirup
  • 250 ml agávészirup
  • 6 teáskanál őrölt gyömbér
  • 4 fahéjrúd
  • 2 teáskanál egész szegfűszeg
  • 1 teáskanál szerecsendió

Az ital

  • 2 adag lehetőleg sötét pörkölésű eszpresszó
  • 6 evőkanál szirup
  • 1 evőkanál habtejszín

Elkészítés

Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. Hámozd meg és kockázd fel a kis sütőtököt, majd süsd meg egy tepsiben fűszerezés nélkül, amíg enyhén aranyszínű nem lesz. Még forrón tedd turmixgépbe az 50 ml agávésziruppal, majd pépesítsd.

Tedd az összes hozzávalót a sütőtökpürével együtt egy lábasba, és forrald fel kevergetés közben. Csökkentsd a hőfokot, és főzd még 10 percig. Szűrd át a szirupot egy ruhán vagy finom szűrőn, majd tedd félre.

Öntsd a 2 adag eszpresszót egy pohárba (kb. 70 ml). Adj hozzá 6 evőkanál szirupot a kávéhoz. Lazán verd fel a tejszínt, és adj egy teáskanállal a kávéhoz, majd reszelj rá egy kis szerecsendiót díszítésnek. Ennyi.

Kapcsolódó
5 sütőtök fajta: melyiket mire használjuk?

Mi a közös Provence-ban, Kanadában, Hokkaidóban és Nagydobosban? Ha kimegyünk ősszel a piacra vagy elmegyünk a legközelebbi zöldségesig, megkapjuk a választ: mindegyikről elneveztek egy sütőtökfajtát!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek